EU-Kommissionens løfte om at genopbygge Moria-lejr møder skepsis fra danske ngo'er

MORIA: EU-Kommissionen vil hjælpe de græske myndigheder med at genopbygge nedbrændt flygtningelejr på Lesbos, siger formand von der Leyen i første store tale.

Maja Hagedorn

Menneskerne fra Moria har ikke brug for en ny lejr. De har brug for værdighed – og det er et fælles europæisk ansvar.

Charlotte Slente, Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp

Det løser ikke problemerne for de knap 13.000 migranter, der indtil for en uge siden boede i den nu nedbrændte Moria-lejr på øen Lesbos, at EU-Kommissionen vil hjælpe græske myndigheder med at bygge en ny.

Sådan lyder det fra de tre danske nødhjælpsorganisationer Dansk Flygtningehjælp, Mellemfolkeligt Samvirke og Amnesty International Danmark.

"Branden i Moria er en tragisk påmindelse om, hvad der kan ske, hvis man tillader en desperat situation for længe. Selvfølgelig skal disse mennesker have tag over hovedet igen – og det skal EU gerne hjælpe med, men menneskerne fra Moria har ikke brug for en ny lejr. De har brug for værdighed – og det er et fælles europæisk ansvar," siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Charlotte Slente, i en skriftlig kommentar.

Dokumentation

Moria-lejren brændte efter covid-19

I 2015 ankom der hver dag tusindvis af flygtninge og migranter til Lesbos i deres forsøg på at komme ind i Europa. Året efter tog en aftale mellem EU og Tyrkiet noget af trykket.

Der er dog stadig mange flere mennesker på øen, end der er plads til. Moria-lejren havde kapacitet til knap 3.000. Men da den brændte op, var der flere end 12.000 i lejren.

Ilden brød ud mindst tre steder i lejren natten til 9. september. Det skete, efter at 35 personer angiveligt skulle være testet positive for covid-19.

Efter at branden har ødelagt hele lejren, har de fleste sovet under åben himmel. En ny, midlertidig lejr er bygget, men langtfra alle har valgt at benytte den.

Kilde: BBC.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00