Danske og polske fagbevægelser sammen mod social dumping

RETTIGHEDER: LO og FTF går sammen med polske og cypriotiske fagbevægelser om at kræve lige rettigheder for udenlandsk arbejdskraft på EU-plan. Men politikerne er bange for, at det går ud over den danske model, og ekspert vurderer, at ændringerne har lange udsigter.
Fagbevægelser i Danmark, Polen og Cypern opfordrer nu deres regeringer til at arbejde for at få skrevet arbejdstageres rettigheder ind i en tilføjelse til Lissabon-traktaten.
Fagbevægelser i Danmark, Polen og Cypern opfordrer nu deres regeringer til at arbejde for at få skrevet arbejdstageres rettigheder ind i en tilføjelse til Lissabon-traktaten.Foto: colourbox.com

I EU er den fri bevægelighed for varer langt vigtigere end arbejdernes rettigheder. Der sker en stor udnyttelse af den rejsende arbejdskraft.

Marie-Louise Knuppert
International sekretær, LO
Når Danmark næste år får formandskabet for EU, skal der sættes ord på, at udenlandske arbejdere skal have samme grundlæggende rettigheder, som gælder for landets statsborgere. Det mener LO og FTF, der sammen med fagforbund fra Polen og Cypern har lavet en række opfordringer til, hvordan arbejdernes forhold kan forbedres i EU.

"Vi håber, at det danske formandskab vil arbejde mod at skrive et bilag til den nuværende traktat, hvor der står, at folk, der arbejder i et andet land end deres hjemland, skal have samme rettigheder, som gælder for statsborgerne i det pågældende land," siger Marie-Louise Knuppert, international sekretær i LO.

I efteråret 2011 begynder det såkaldte trioformandskab for EU, hvor Polen, Danmark og Cypern skiftes til at sidde i formandsstolen. Det er baggrunden for, at fagbevægelserne i de tre lande er gået sammen om at sætte arbejdstagernes rettigheder på den politiske dagsorden i EU. Det er første gang nogensinde, at fagbevægelser i Danmark og Polen er nået til enighed om en fælles opfordring til beslutningstagere på området.

Flere rettigheder skal bremse social dumping
Det overordnede mål for anbefalingerne er at skabe vækst og flere arbejdspladser. Forslaget om at give arbejderne bedre rettigheder skal bremse den sociale dumping, som finder sted i mange EU-lande, fortæller Marie-Louise Knuppert fra LO.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00