Debat

Debat: Fælles EU-hær efter Trump og Brexit?

DEBAT: Brexit og valget af Trump har sat turbo på EU's forsvarssamarbejde og medlemslandenes militærbudgetter. Er tiden inde til et fælles forsvar, og bør Danmark opruste militært og droppe forsvarsforbeholdet? Altinget tager debatten.

Foto: /ritzau/Pablo Martinez Monsivais
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Andersen
Fagdebatredaktør

Med Trumps sejr og Brexit er der for alvor kommet fokus på EU's forsvars- og sikkerhedspolitik.

Donald Trump har med sine krav om øgede forsvarsbugdetter og uklare meldinger om USA's forpligtigelse over for Europa skabt stor usikkerhed om Natos fremtid. Samtidig har Storbritanniens farvel til EU efterladt manøvrerum til Frankrigs Emmanuel Macron og Tysklands Angela Merkel, der begge ønsker et større militært samarbejde. 

Altinget benytter anledningen og spørger et nyt debatpanel: Er det tid til at opruste forsvarsbudgetterne og værnepligten i de enkelte EU-medlemslande? Kan landene overhovedet nøjes med hver deres militære styrker? Eller skal EU stå endnu tættere sammen og bevæge sig mod et fælleseuropæisk forsvar? Og bør Danmark i så fald droppe forsvarsforbeholdet, der forhindrer os i at deltage?

Mød panelet her.

Marie KrarupMarie Krarup (DF)
Forsvarsordfører. Marie Krarup har været medlem af Folketinget siden 2011. Cand.mag. i øststatskundskab og samfundsfag og har siden taget sidefag i religion. Hun er tidligere lektor, Frederiksborg Gymnasium og assisterende forsvarsattache, major, den danske ambassade i Moskva.

Søren Bo SøndergaardSøren Søndergaard (EL)
EU-ordfører. Søren Søndergaard har siddet i Folketinget fra 1993-2005 og blev valgt igen ved Folketingsvalget i juni. Han var fra 2007-2014 medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Søren Søndergaard er uddannet svejser og skibsbygger, Lærlingeskolen på B&W Skibsværft.

Jens RingmoseJens Ringsmose
Chef for Institut for Militære Operationer ved Forsvarsakademiet. Jens Ringsmose har forsket i blandt andet NATO og sikkerheds- og forsvarspolitik. Han er tidligere institutleder ved Syddansk Universitet. Han er uddannet ph.d.

Christine NissenChristine Nissen
Ph.d.-studerende ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) samt associeret forsker ved den trans-europæiske tænketank European Council on Foreign Relations (ECFR) og forsker i EU’s sikkerhedspolitik. Christine Nissen har sin master-grad fra London School of Economics (LSE) i Internationale Relationer og EU.

Bjarke MøllerBjarke Møller
Direktør for Tænketanken Europa. Bjarke Møller har tidligere været ansvarshavende chefredaktør på Ugebrevet Mandag Morgen. Han blev journalist i 1990 og er forfatter og medforfatter til flere bøger om Europa og globaliseringen.

Henrik Ø. BreitenbauchHenrik Ø. Breitenbauch
Centerleder ved Center for Militære Studier, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet. Henrik Ø. Breitenbauch forsker blandt andet i dansk forsvarspolitik i en international kontekst samt Danmarks, NATOs og EU’s sikkerhedspolitiske og strategiske udfordringer. Han er tidligere seniorforsker – også ved Center for Militære Studier, Københavns Universitet. Han har en ph.d. i statskundskab og er cand.mag. i Europastudier ved Aarhus Universitet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00