USA's grønne milliardstøtte: En sejr for miljøet, men en fiasko for det internationale samarbejde?

USA's præsident har åbnet pengekassen for at fremme miljøvenlige produktionsmetoder. Men konsekvenserne kan blive hårde for konkurrerende europæiske industri og destabilisere det internationale handelssamarbejde på globalt plan. "Et af de økonomiske chok, som Europa oplevede i 2022," siger EU-analytiker. 

Stemningen har hidtil været god mellem EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen og den amerikanske præsident, Joe Biden. Nu trues forbrødringen over Atlanten af en potentiel handelskrig. 
Stemningen har hidtil været god mellem EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen og den amerikanske præsident, Joe Biden. Nu trues forbrødringen over Atlanten af en potentiel handelskrig. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Joe Bidens Inflation Reduction Act (IRA), der giver 369 milliarder dollars i industriel støtte til blandt andet producenter af grøn teknologi, skal booste amerikansk erhvervsliv og trække den amerikanske industri i en grønnere retning. Men det har også konsekvenser for det konkurrerende europæiske marked. 

Georg Riekeles, vicedirektør i den Bruxelles-baserede tænketank European Policy Center, mener, at den nye lov, der trådte i kraft 1. januar 2023, sender Europa i retning af en alvorlig handelskonflikt. 

Han kalder hjælpepakken for "et af de økonomiske chok, Europa oplevede i 2022". Da den amerikanske kongres vedtog IRA, indså den europæiske industri, hvor hård konkurrencen vil blive i fremtiden.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00