Den endelige version af AI-loven vækker kritik - tillader mere ansigtsgenkendelse

Den endelige version af EU's banebrydende forordning om kunstig intelligens, der afventer endelig godkendelse, er ændret på flere afgørende punkter efter de afsluttende forhandlinger. Det hævder flere frivillige organisationer og EU-parlamentarikere, som advarer om, at det åbner op for en vidtrækkende brug af kunstig intelligens.

Organisationen European Digital Rights er som konsekvens af den endelige lovtekst om forordningen om kunstig intelligens bekymret for brug af ansigtsgenkendelse fra politiets side, når der alene er trusler om kriminalitet.
Organisationen European Digital Rights er som konsekvens af den endelige lovtekst om forordningen om kunstig intelligens bekymret for brug af ansigtsgenkendelse fra politiets side, når der alene er trusler om kriminalitet.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Natacha López

BRUXELLES. “Når det kommer til ansigtsgenkendelse og biometrisk identifikation, er det virkelig alvorligt. Vi ser en meget eftergivende holdning, der endda kan legitimere visse indstillinger, siger Ella Jakubowska, der er seniorpolitisk rådgiver i organisationen European Digital Rights, som arbejder for at forsvare og fremme digitale rettigheder.

Forhandlingerne mellem Europa-Parlamentet, EU-regeringerne og EU-Kommissionen blev afsluttet i december og fastlagde de politiske rammer for indholdet af AI-forordningen. Men først for nylig blev lovteksten klar, og flere EU-parlamentarikere og repræsentanter for frivillige organisationer har siden advaret om, at den endelige udgave adskiller sig væsentligt fra de rammer, som EU-institutionerne er blevet enige om.

Ifølge dem var det i aftalen efter forhandlingerne i december aftalt, at politiet kun skulle have lov til at bruge AI til retrospektiv ansigtsgenkendelse, det vil sige at gennemgå materiale fra overvågningskameraer med hjælp af AI for at identificere mistænkte kriminelle, ved visse særligt alvorlige forbrydelser af grænseoverskridende karakter. Det ville også kræve godkendelse af en dommer eller anden juridisk myndighed.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00