Det sker i EU: Danmarks kurs i Europa under lup

Danmarks EU-prioriteter, flere penge til EU-kasserne, den sikkerhedspolitiske situation og forholdet til Kina og Rusland er nogle af de ting, som kommer på den europapolitiske dagsorden både ude og hjemme i denne uge, hvor et vigtigt valg i EU-kandidatlandet Tyrkiet også ruller af stablen.

Hvad skal være Danmarks prioriteter i EU de kommende år? Det er til debat på Christiansborg i denne uge.
Hvad skal være Danmarks prioriteter i EU de kommende år? Det er til debat på Christiansborg i denne uge.Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 8. maj

Politikerne i Folketinget kaster sig aktivt ind i noget tidlig interessevaretagelse, når de mandag blænder op for en stor konference om, hvad Danmarks prioriteter i EU skal være i årene, der kommer. Det sker på Christiansborg med input fra erhvervsorganisationer, fagbevægelsen og borgere. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), flere partiformænd og EU-ordførerne er også blandt deltagerne.

I Europa-Parlamentet vil de folkevalgte få præsenteret det nye forslag fra sidste uge om at hælde penge i våbenindustrien for at få skruet op for produktionen af ammunition og granater, som Ukraine efterspørger i stor stil.

De skal også diskutere nye måder at få skaffet penge til EU-kasserne til blandt andet at betale de milliardlån tilbage, som EU-kredsen har optaget i fællesskab under coronaepidemien. Der er mange kreative forslag fra de europæiske folkevalgte til nye EU-skatter, som nok skal give nervøse tics hos flertallet i lande som Danmark. Det er dog kun et idékatalog og ikke reel lovgivning, der er tale om.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00