Det sker i EU: Topledere vil bryde Orbáns blokade af milliardplan for Ukraine

Et ekstraordinært EU-topmøde om en fireårig støttepakke med hundredvis af milliarder kroner til Ukraine bliver højdepunktet i en begivenhedsrig uge, hvor der også er vigtige møder for EU’s udenrigs- og forsvarsministre og besøg af et stort antal ministre fra Sydøstasien og Stillehavsområdet.

Torsdag satser de andre EU-ledere på at få Ungarns regeringschef, Viktor Orbán, om bord i en aftale om penge til Ukraine.
Torsdag satser de andre EU-ledere på at få Ungarns regeringschef, Viktor Orbán, om bord i en aftale om penge til Ukraine.Foto: Denes Erdos/AP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Mandag 29. januar

Udenrigsministre og europaministre fra de 27 EU-lande samles i Bruxelles til et møde, hvor hovedpunktet er en orienterende debat om, hvordan EU bliver bedre til at forsvare vores demokratier mod indblanding og manipulation udefra. I december foreslog Kommissionen en lovpakke med nye regler til forsvar af det europæiske demokrati, blandt andet i form af et fælles register over udenlandske kontakter, mere gennemsigtighed og bedre samarbejde om overvågning af den slags aktiviteter. En del af det nye regelsæt er, at alle borgere i den brede offentlighed skal have adgang til at se indholdet i disse registre.

Udenrigsministeren fra Belgien, som overtog EU’s roterende landeformandskab 1. januar, vil desuden præsentere det belgiske formandskabs prioriteter. Den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), kommer ikke til Bruxelles mandag.

Belgierne har efterhånden præsenteret deres prioriteter mange gange i forskellige fora – og i løbet af dagen er en række belgiske ministre også på besøg i Europa-Parlamentets forskellige udvalg for migration, indre anliggender, sundhed og fødevaresikkerhed for at drøfte deres målsætninger med parlamentarikerne.

0:000:00