Ekspert: Lettere adgang til danske dagpenge fører ikke til systematisk udnyttelse

RO PÅ: Flere MEP’er og Danske A-kasser frygter, at EU-Parlamentets ja til at give adgang til dagpenge fra dag ét for vandrende arbejdskraft kan blive en dyr fornøjelse for Danmark. Men der er ingen grund til at frygte dagpengetogter udefra, mener professor.

Foto: Europa-Parlamentet
Simon Lessel

Hvis du laver nogle regler, der er så lempelige, så er det jo faktisk muligt at arrangere busrejser med jordbærplukkere, som plukker jordbær et par dage og så rejser hjem i seks måneder med en dagpengesats, som er ti gange så meget værd i hjemlandet.

Verner Sand Kirk
Formand, Danske A-kasser

Selvom et flertal i EU-Parlamentet tirsdag stemte for at lempe adgangen til dagpenge for vandrende arbejdstagere, vil det ikke betyde en underminering af det danske dagpengesystem.

Sådan lyder vurderinger fra professor i statskundskab på Københavns Universitet Dorte Sindbjerg Martinsen, der har speciale i socialpolitik og grænseoverskridende velfærd inden for EU.

”Det er for stærkt at tale om en underminering af vores dagpengesystem,” siger Dorte Sindbjerg Martinsen og henviser til tal fra 2015 og 2017, der viser, at der ikke er belæg for at sige, at der på grund af de nuværende regler er personer, der udnytter systemet og sammenlægger perioder fra andre medlemslande. 

Dokumentation

Så mange eksporterer dagpengene i dag

I 2017 tog 2.169 dagpengemodtagere dagpengene med til et andet EU-land. Det svarer til en stigning på 4 procent sammenlignet med året før, hvor 2.091 tog deres dagpenge med til et andet EU-land.

I årene 2010-2017 er antallet af dagpengemodtagere, der tager deres dagpenge med til et andet land, mere end fordoblet, svarende til 1.126 personer.

Kilde: Notat til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.


0:000:00