En minister for Europa

KLUMME: Den nye danske Europaminister-post er vigtig og bør opretholdes efter formandskabet. Danmark har også efter formandskabet brug for en minister, som er ansvarlig for at være med i den europæiske proces og Danmarks involvering i den, skriver Hans Martens.

Af Hans Martens,
Administrerende direktør, European Policy Center

Der har været mange meninger om den nye post som Europaminister, og de fleste har været ret negative. Det afspejler en vis provinsialisme i Danmark, og hvis det er for stærkt udtrykt, så kan man i stedet sige, at det afspejler et meget stærkt fokus på det indenrigspolitiske spil fra medier, politiske "analytikere" og dermed formentlig også i befolkningen.

Set udefra er det bestemt en post af betydning og med perspektiver i, og det er et klart signal, der er sendt fra den nye regering om en ny linje udadtil - ikke mindst på grund af den stærke person, som har fået posten. Så pøj, pøj med jobbet, Nicolai Wammen.

Man må håbe, at posten bliver opretholdt også efter det danske formandskab. Danmark har også efter den tid brug for en minister, som er ansvarlig for at være med i den europæiske proces og Danmarks involvering i den.

"Nemme løsninger" kan blive populære, og de vil ofte have et nationalistisk præg, fordi man vil pege på "dem udefra" i bred forstand som værende skyld i vores ulykker.

Hans Martens
Administrerende Direktør, European Policy Center

Lav europæisk tilslutning til EU
Når jeg vurderer det europæiske engagement så højt, er det ikke kun for Europas skyld, men også for Danmarks. Tilslutningen til EU-samarbejdet er på et lavpunkt i Danmark og i mange andre europæiske lande, og det er farligt. Ikke for EU som organisation, ikke for institutionerne eller dem, der har deres arbejde der.

Glem ikke, at selv om man kan finde mange grunde til at være utilfreds med konkrete ting i EU-samarbejdet, så er alternativet skræmmende: Et nationalistisk, populistisk og fremmedfjendsk Europa kunne blive resultatet af ikke at have EU.

Men er der virkelig en risiko for, at tingene kunne gå den vej? Jeg mener ikke, at det er udelukket. Vi har en længere periode foran os, hvor vi må leve med lav økonomisk vækst, men høj arbejdsløshed - og skyhøj ungdomsarbejdsløshed - og med konstante nedskæringer i den europæiske velfærdsstat på grund af gælden, og på grund af at der i fremtiden kommer mange færre skatteydere og mange flere i den ældre del af befolkningen. Det vil generere større utilfredshed med vores samfund og det vil gøre regerende politikere meget upopulære.

Tilbagevenden til de store magters egenrådighed
Krisestemning, utilfredshed, arbejdsløshed og upopulære traditionelle politikere er et perfekt vand for populister at fiske stemmer i. "Nemme løsninger" kan blive populære, og de vil ofte have et nationalistisk præg, fordi man vil pege på "dem udefra" i bred forstand som værende skyld i vores ulykker.

Det kan i sidste ende blokere for tilslutningen til den nødvendige politik i Euroen, og det kan føre til en opløsning af EU-samarbejdet, og så bliver Europa, i stedet for en region i samarbejde, til en region, som er domineret af nationalstater. Det giver automatisk magten til de store nationalstater, og det er ikke nemt at være et mindre land i en sådan sammenhæng. Det organiserede samarbejde, som det for eksempel foregår i EU, giver tryggere kår for især de mindre lande, og især fordi der er en begunstigelse af de mindre landes position i EU på bekostning af de større.

Derfor, Europaminister, er der mange gode grunde til at få ærmerne smøget op og komme i gang med arbejdet, så Danmark kan komme til at spille en større rolle - ikke for at elske EU, men for at sikre, at EU-samarbejdet bliver et fornuftigt, dynamisk samarbejde, som ikke alene kan beskytte os mod en tilbagevenden til de store magters egenrådighed, men som også kan få sat gang i hjulene i fællesskab og dermed give europæerne nyt håb om en bedre fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Martens

Formand, European Association of Value-Based Health Care
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00