Anmeldelse af 
Christina Egelund

En munter omgang oplysende hygge-frankofili

Journalist og forfatter Aske Munck demonstrerer endnu engang sin imponerende viden om Frankrig. Hans nye bog ‘Oh la la’ er et vidnesbyrd om, at selv et kapitel om baguettes kan være både storladent og interessant.

Aske Muncks nye bog om Frankrig tager læseren igennem alt fra kindkys og middagsselskaber til de intellektuelle, gastronomi, påklædning, hunde og hygiejne.
Aske Muncks nye bog om Frankrig tager læseren igennem alt fra kindkys og middagsselskaber til de intellektuelle, gastronomi, påklædning, hunde og hygiejne. Foto: Christian Hartmann/Reuters/Ritzau Scanpix
Christina Egelund
Icon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / Rating
Oh la la - Hvorfor er de så franske i Frankrig?
Aske Munck
220 sider, udkom 5. april, Forlaget 28B

 

Man skal lede længe efter samfundsanalysen i Aske Muncks nyeste bog om Frankrig. Men det er heller ikke meningen, for den fik vi i bogens forgænger, «Den rystede republik» , som jeg var stærkt begejstret for.

Denne bogs præmis er at levere en deskriptiv og forklarende indsigt i fransk kultur og franskmændenes dagligdag og opførsel. Og på den præmis leverer den til fulde, og det endda på en munter og charmerende måde, hvor forfatteren generøst beretter om sine egne veje og oplevelser i Frankrig og med franskmændene.

Krydret med historiske anekdoter lykkes det endnu engang for Aske Munck at demonstrere sin imponerende viden om det land, de fleste af os har et forhold til. Enten elsker vi det eller også elsker vi at hade det. Meget få har et ligegyldigt blik på Frankrig. Derfor kan bogen også have et bredt publikum.

Det er helt forrygende og samtidig i sig selv så helt formidabelt fransk.

Christina Egelund

Bogen tager os igennem alt fra kindkys og middagsselskaber til de intellektuelle, gastronomi, påklædning, hunde og hygiejne. Det er ikke en medrivende bog, der afføder nogen større tankevirksomhed, men nærmere et kærkomment møde med de franskeste af franske traditioner, tilføjet en forklaring eller en perspektivering. En munter omgang oplysende hygge-frankofili.

Storladen, selvhøjtidelig og lidt for meget

Og hvad får man så ud af det som læser: smil på læben, et charmerende og overbevisende vidnesbyrd om, at selv et kapitel om baguettes kan være både storladent og interessant.  

En gennemgående - og virkelig morsomt- træk er, at forfatteren gør sig skyldig i at være præcis det, han med stor kærlighed beskriver dele af det franske samfund som at være: storladen, selvhøjtidelig og lidt for meget. I hvert fald efter danske standarder. Mest iøjnefaldende i den boldgade er, at hvert kapitel indledes med et citat fra litteraturen, filosofien, fra politikken, fra videnskaberne. Således finder både Voltaire, Montaigne, de Gaulle, Montesquieu, Dumas og mange flere vej til bogen, til introduktion af kapitler om alt fra baguettes, pétanque, kindkys, påklædning, caféer og andre dagligdags temaer.

Selvom bogens temaer umiddelbart indikerer et overfladisk indhold, så er bogen det ingenlunde.

Christina Egelund

Det er helt forrygende og samtidig i sig selv så helt formidabelt fransk. Kan man forestille sig, at man i en bog om danskhed ville finde et kapitel om rugbrødet introduceret af et Kirkegaard citat? Nej vel? Men i Aske Muncks bog om Frankrig fungerer det formidabelt og hæver læseoplevelsen.

Selvom bogens temaer umiddelbart indikerer et overfladisk indhold, så er bogen det ingenlunde. For Aske Munck inddrager historien, sociologien, sine endeløse samtaler med franskmænd fra vitterligt alle dele af samfundet og ikke mindst åbner han op for sit eget levede liv i Frankrig og blandt franskmændene.

Anbefalelsesværdig til alle os, der allerede er forelskede i Frankrig og derfor i forvejen holder af at svælge i det franske univers. Samtidig er den en god guide til alle, der har brug for at kunne navigere i det franske samfund med alle dets åh så franske traditioner. Denne anmelder ville så absolut have undgået indtil flere faux pas’er, havde jeg læst Aske Muncks bog, før jeg selv slog mig ned i Paris i midten af 1990’erne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Særlig politisk udvikler, DI, akademichef, Justitia, fhv. MF og gruppeformand (LA)
lettres modernes (Sorbonne, Paris 2003)