Endelig aftale: Sådan har EU's regulering af tech-giganter ændret sig efter forhandlinger

Efter hårde forhandlinger mellem ministre, EU-Parlamentet og Kommissionen er det vedtaget, at nye konkurrenceregler åbner for bøder på op mod 20 procent af den årlige omsætning for store, dominerende virksomheder. Altinget giver dig her et overblik over, hvordan EU's nyeste omfattende tech-regulering er landet.

Margrethe Vestager og Thierry Breton er de ansvarlige kommissærer for EU's regulering af den digitale økonomi.<br>
Margrethe Vestager og Thierry Breton er de ansvarlige kommissærer for EU's regulering af den digitale økonomi.
Foto: EU-Kommissionen
Chris Lehmann

EU's plan om at indføre de mest omfattende reguleringer af techgiganter har taget et meget afgørende skridt fremad. Fredag d. 25 indgik EU-Kommissionen, EU's ministerråd og EU-Parlamentet en aftale om den såkaldte Digital Markets Act (DMA).

Retsakten skal give EU's konkurrencemyndigheder nye værktøjer til at tøjle de største og mest magtfulde spillere i den digitale økonomi. I forhold til Kommissionens oprindelige udspil er der nu mulighed for strengere straffe, mens kravene til, hvilke virksomheder, der rammes af de nye regler er ændret.

Markets Act er en del af en større bølge af forslag til reguleringer på det digitale område, der også indeholder Digital Services Act, som blandt andet skal lave regler for indholdsmoderation. Dertil kommer der også forslag om blandt andet regulering af kunstig intelligens og en industripolitik for produktion af mikrochips.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00