EU-valg i andre lande: Generalprøve på opgør med Polens EU-kritiske regering

POLSKE STEMMER: Polens oppositionspartier har skabt et tværpolitisk valgforbund i et forsøg på at vinde over landets nationalkonservative regeringsparti Lov & Retfærdighed (PiS), først ved EU-valget 26. maj og siden ved det polske parlamentsvalg i efteråret.

Partiet Borgerplatformens leder, Grzegorz Schetyna, har skabt en europæisk koalition med fire andre polske oppositionspartier på tværs af midten.
Partiet Borgerplatformens leder, Grzegorz Schetyna, har skabt en europæisk koalition med fire andre polske oppositionspartier på tværs af midten.Foto: Agencja Gazeta / Reuters / Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Det var en stor overraskelse for lederne af Lov & Retfærdighed, at partier fra højre til venstre kunne opbygge en samlet front mod dem på den måde.

Roman Imielski
Indlandsredaktør på den polske avis Gazeta Wyborcza

BRUXELLES: Efter snart fire år med en nationalkonservativ regering, der ofte har været på kollisionskurs med EU, håber oppositionen at kunne vende Polens europæiske kurs gennem et nyt tværpolitisk samarbejde.

”Oppositionspartierne beskylder vores højreorienterede regering for at ville trække Polen ud af EU. Den udvikling prøver de at standse,” siger Roman Imielski, indlandsredaktør på den store, regeringskritiske avis Gazeta Wyborcza.

Imielski peger på politiske indgreb fra regeringspartiet Lov & Retfærdighed (PiS) over for ikke mindst domstolenes uafhængighed i Polen, som EU har kritiseret gang på gang.

0:000:00