Erdogan holder fast i magten i Tyrkiet: "Mange her foretrækker en hård fyr frem for en rar fyr"

Tyrkiet fremstår splittet oven på søndagens valg i skyggen af dødelige jordskælv, en havareret økonomi og præsident Erdogans blokering af svensk Nato-medlemskab.

<div>Tyrkiets præsident Erdogan&nbsp;"læste vælgerne bedre end dem, der laver meningsmålingerne, og analytikerne", konstaterer BBC's internationale seniorkorrespondent Orla Guerin i en analyse.</div><div><br></div>
Tyrkiets præsident Erdogan "læste vælgerne bedre end dem, der laver meningsmålingerne, og analytikerne", konstaterer BBC's internationale seniorkorrespondent Orla Guerin i en analyse.

Foto: Murad Sezer/Reuters/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har sikret sig yderligere fem år ved magten.

Det står klart, efter at stort set alle stemmer er talt op ved søndagens valg

Her har 52,1 procent af de tyrkiske vælgere stemt på landets konservative leder, der gennem to årtier løbende har strammet grebet om medierne, ytringsfriheden og det parlamentariske system i Tyrkiet.

Modstanderen, Kemal Kilicdaroglu, fik 47,9 procent af stemmerne i anden og sidste runde af præsidentvalget, som han kalder "den mest uretfærdige proces i nyere tid" ifølge BBC.

I Istanbul fejrede Erdogan resultatet.

"Valg kommer og går, oversvømmelsen ebber ud, men sandet forbliver."

"Det vigtigste er, at vores land ikke afviger fra målet, og at vores nation sørger for at forblive forenet. Det er valgets største budskab," sagde han ifølge avisen The Guardian

Læs også

Et splittet land

Tyrkiet, som er et centralt land for både Europa og Mellemøsten, fremstår dog som alt andet end forenet oven på flere måneder med en hård valgkamp i skyggen af altødelæggende jordskælv og en havareret økonomi. Her har en inflation på himmelflugt fået prisen på mad og andre hverdagsvarer til at skyde voldsomt i vejret.

Samtidig har Erdogan gjort sig upopulær i Vesten ved at blokere Sveriges ansøgning om at blive en del af Nato og holde sig gode venner med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Undervejs spåede både meningsmålinger og politiske kommentatorer da også, at et brud med den mangeårige leder var på vej.

Alligevel har Erdogan sikret sig opbakning i flere af de områder, der er hårdest ramt af de dødelige rystelser og de tårnhøje leveomkostninger, rapporterer The Guardian.

Han "læste vælgerne bedre end dem, der laver meningsmålingerne, og analytikerne", konstaterer BBC's internationale seniorkorrespondent Orla Guerin i en analyse.

"Erdogan er en stærk leder, en sidst dags sultan, der ikke bøjer sig. Valgets tale er, at mange her foretrækker en hård fyr frem for en rar fyr," skriver hun. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Recep Tayyip Erdogan

Præsident, Tyrkiet (Retfærdigheds- og Udviklingspartiet, AKP) 2014-
Økonomi og administration fra Marmara Universitet, Istanbul 1981

0:000:00