EU holder døren på klem for nye forhandlinger efter Brexit-kaos

BREXIT: EU viser vilje til nye forhandlinger med Storbritannien – men kræver, at briterne først bliver enige med sig selv. En udskudt Brexit kan kollidere med EU-valg til maj.

STRASBOURG: Et scenarie, hvor Storbritannien 29. marts forlader EU med en færdigforhandlet aftale, synes forsvindende lille efter Theresa Mays historisk store nederlag i Underhuset tirsdag aften.

Til gengæld åbner flere og flere stemmer i EU nu forsigtigt døren op for at udsætte Brexit nogle måneder for at undgå en hård exit. Men kun, hvis partierne i det britiske underhus bliver enige om et nationalt kompromis, som EU kan forholde sig til.

Det står klart efter halvanden times intens morgendebat i Strasbourg, hvor EU for første gang skulle forholde sig til, at skilsmisseaftalen i går blev nedstemt i London.

Michel Barnier, EU’s Brexit-chefforhandler, understregede som resten af EU-toppen, at bolden nu ligger hos det britiske parlament. Men han sagde også, at EU er lydhør over for nye forhandlinger, hvis Storbritannien vender tilbage med ønsker om et mere ambitiøst samarbejde, end man hidtil har forhandlet om.

Samme toner kom fra Manfred Weber, leder af EPP, den største gruppe i EU-Parlamentet: ”Giv os en klar indstilling, så er Europa klar til at forhandle.”

EU-toppen signalerer dermed, at artikel 50-proceduren, der formelt set igangsatte Brexit for snart to år siden, måske kan forlænges.

Især, hvis underhuset beslutter sig for at efterspørge en model a la Norge eller Schweiz, der begge er tæt knyttet til det indre marked og dets regelsæt.

Nærmer sig EU-valg
Brexit kan kun udskydes, hvis briterne selv beder om at forlænge forhandlingerne. Derefter skal regeringschefer i EU’s medlemslande enstemmigt beslutte sig for at give briterne mere tid.

Dilemmaet er, at nye forhandlinger risikerer at overlappe EU-parlamentsvalget i slutningen af maj. Det var ellers på forhånd set som et fugl føniks-valg, hvor europæerne skulle se fremad mod en union uden briternes deltagelse.

Deal eller no deal, vi vil ikke lade kontroverserne fra britisk politik blive importeret til EU-politik. Vi forstår, at Storbritannien har brug for mere tid, men for os er det en dårlig ting, hvis artikel 50 bliver forlænget til efter EU-parlamentsvalget,” advarede Guy Verhofstadt, leder af den liberale Alde-gruppe i EU-Parlamentet, onsdag morgen de europæiske regeringsledere.

Jeppe Kofod, socialdemokratisk EU-parlamentariker, er uenig.

”Vi er nødt til at give briterne mere tid, hvis de spørger om det. Hvis de vender tilbage med nogle reelle ønsker om et tættere samarbejde end det, den nuværende aftale lægger op til, skal EU forhandle. Det er selvfølgelig ærgerligt i forhold til EU-parlamentsvalget, men det må der kunne findes en løsning på,” siger han.

May kan falde i dag
Det britiske underhus er under heftigt tidspres for at nå til enighed om et kompromis, hvis en hård Brexit skal undgås 29. marts.

Senere i dag forsøger premierminister Theresa May at overkomme en mistillidsafstemning fremsat af Labour-leder Jeremy Corbyn.

Dernæst har hun – hvis hun overlever – indtil mandag til at fremlægge en slagplan for videre forhandlinger i Underhuset.

Alt imens fortsætter EU ufortrødent med at forberede sig det til værst tænkelige scenarie, hvor briterne forlader EU uden nogen form for aftale, skrev kommissionsformand Jean-Claude Juncker i går aftes i en pressemeddelelse.

Forrige artikel Enighed om ny svensk regering: Et flertal peger på Stefan Löfven Enighed om ny svensk regering: Et flertal peger på Stefan Löfven Næste artikel Efter mistillidsafstemning: May søger Brexit-støtte på tværs af partiskel Efter mistillidsafstemning: May søger Brexit-støtte på tværs af partiskel