EU-Kommissionen: Det skal være slut med at sælge dårligere fiskepinde i Østeuropa
ØST-VEST: Madvarer solgt under samme navn og i samme emballage kan være meget forskellig afhængig af, hvor i EU de bliver købt. Særligt Østeuropa har påstået at været plaget af lavere kvalitet på madvarer, der i Vesteuropa er langt bedre. Det skal dog være slut nu, siger EU-Kommissionen.
Kristoffer Kvalvik
JournalistpraktikantBRUXELLES: Der er mindre fisk i en slovakisk fiskepind end i en østrigsk fiskepind, selv om de bliver solgt under samme navn og i ens indpakning.
Det er et af de eksempler, som EU-Kommissionen bruger i beskrivelsen af de forskelle mellem østeuropæiske og vesteuropæiske medlemslande, der nu skal gøres op med.
Helt konkret foreslår EU-Kommissionen, at man opdaterer et eksisterende direktiv for unfair kommerciel praksis, så det bliver tydeligt, at det er ulovligt at markedsføre et produkt som værende ens i to lande, hvis kvaliteten ikke er den samme.
Dobbelt kvalitet på madvarer
Særligt i Østeuropa har man oplevet, at kvaliteten på madvarer er dårligere end i de vesteuropæiske medlemslande.
I september 2017 fremlagde EU-Kommissionen et sæt retningslinjer, der skulle forsøge at gøre op med problemet.
Retningslinjerne er dog ikke bindende, og flere østeuropæiske ledere har efterfølgende presset på for en hårdere tilgang.
Det førte til, at Det Fælles Forskningscenter (JRC), Kommissionens interne forskningstjeneste, blev bedt om at undersøge fænomenet med forskelle i madvarer mellem øst og vest.
Det skal gøres ved at kigge nærmere på hundredvis af produkter i en såkaldt testkampagne til maj.
Yderligere foreslår EU-Kommissionen en opdatering af direktivet for unfair kommerciel praksis, der skal gøre det tydeligt, at det er ulovligt at markedsføre varer som værende ens, hvis ikke de er det.