”EU er kun på forsiden, når der er problemer”

TALSMANDSFARVEL: Pia Ahrenkilde Hansen har i de sidste fem år talt på EU-kommissionsformand José Manuel Barrosos vegne på et tidspunkt, hvor Unionen har gået igennem nogle af sine hårdeste år.

Pia Ahrenkilde Hansen har været talskvinder for EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso siden 2009. Nu stopper de begge ved ugens udgang.
Pia Ahrenkilde Hansen har været talskvinder for EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso siden 2009. Nu stopper de begge ved ugens udgang.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

Debatten i Danmark har – og ikke på den nemmeste måde – været med til at synliggøre, at den her diskussion kommer vi til at have i et stykke tid. Om hvordan vi forvalter den fri bevægelighed, så vi alle sammen kan nyde godt af dette grundprincip i vores Union, uden at det fører til den opfattelse, der bliver mere og mere dominerende, af at det resulterer i misbrug og underminering af velfærdsmodeller for eksempel i Danmark.

Pia Ahrenkilde Hansen
Talskvinde for EU-Kommissionen
Fakta
Pia Ahrenkilde Hansen: 51 år, uddannet i sprog og kommunikation fra Handelshøjskolen i København og fra EU-diplomaternes udklækningsanstalt Collège d’Europe i Brugge. Hun har været ansat i EU-Kommissionen siden 1995, hvor hun først arbejdede med konkurrenceevne. Kom til Kommissionens talsmandstjeneste i 1999 som talskvinde for den daværende svenske miljøkommissær Margot Wallström. I 2004 blev hun vicetalskvinde for hele Kommissionen og i 2009 blev hun talskvinde for EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, og leder af talsmandstjenesten. Fra 1. november skal hun være direktør for EU-Kommissionens lokale repræsentationer i medlemslandene.

BRUXELLES: Hvad ville José Manuel Barroso sige til det her?

Det spørgsmål kan Pia Ahrenkilde Hansen stille sig selv for sidste gang ved udgangen af denne uge, når hun forlader rollen som kommunikationsmæssigt knudepunkt i EU-Kommissionen som talsmand for kommissionsformand José Manuel Barroso.

I 15 år har hun som talskvinde for først en menig kommissær og senere hen for chefen selv dagligt stillet sig op og udlagt Kommissionens linje på et hav af områder. Det har været nogle år i nyere politisk historieskrivning, som hun selv beskriver som ”ret så turbulente” med stor-udvidelser, økonomisk krise, en euro på randen af kollaps og masser af vrede rettet mod de europæiske institutioner og i særdeleshed mod Kommissionen. Hendes egen politiske chef har gjort klart, at Europa stod over for sin største udfordring nogensinde.

0:000:00