EU indkalder faktatjek-journalister til værnepligt i kampen mod falske nyheder

FUP OG FAKTA: Europaparlamentsvalget må ikke blive påvirket af falske nyheder. Derfor inviterede Europa-Parlamentet faktatjek-journalister fra hele Unionen til Bruxelles i håbet om, at de kan være en del af løsningen.

I 2017 havde MetroXpress en reklame, der fremstod som en avisforside med en falsk nyhed. På forsiden stod der, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, skulle tale 1. maj i Fælledparken. I virkeligheden var der tale om en kampagne fra Gymnasieskolerne Lærerforening, der ville sætte fokus på falske nyheder. 
I 2017 havde MetroXpress en reklame, der fremstod som en avisforside med en falsk nyhed. På forsiden stod der, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, skulle tale 1. maj i Fælledparken. I virkeligheden var der tale om en kampagne fra Gymnasieskolerne Lærerforening, der ville sætte fokus på falske nyheder. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Jeg er stor tilhænger af ytringsfriheden, men vi bliver nødt til at have en debat om, hvor gavnligt det er, at falske nyheder kan komme til tops i søgeresultater på internettet. Vi har brug for regulering.

Marietje Schaake
Europaparlamentariker fra den liberale gruppe, Alde

BRUXELLES: Frygten for falske nyheder har vokset sig stor i hjerterne på de europæiske institutioner i Bruxelles.

Eller mere præcist frygten for, hvilken betydning falske nyheder kan få for det kommende europaparlamentsvalg i 2019, har vokset sig stor.

”Vi er under angreb. Vi er under angreb fra Rusland. Fra USA. Ja, vi er under angreb fra mere eller mindre 15 lande,” sagde Europa-Parlamentets formand, Antonio Tajani, da han åbnede en to dages konference for europæiske faktatjek-medier.

Dokumentation

Dem, der har skrevet under på EU-Kommissionens adfærdskodeks, forpligter sig til at:

  • Forhindre hjemmesider og konti i at få reklameindtægter, hvis de spreder misinformation.
  • Gøre politisk reklame mere gennemsigtigt.
  • Tage fat i problemet med falske konti og robotter.
  • Styrke forbrugerens mulighed for at rapportere misinformation og tilgå forskellige nyhedskilder og samtidig forbedre synligheden og tilgængeligheden af autoriteters indhold.
  • Give forskerverdenen adgang til platformenes data, så de kan holde øje med den online misinformation, dog i overensstemmelse med brugernes privatlivsbeskyttelse.

Læs hele adfærdskodekset her


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00