EU-Kommissionen dropper skattesag mod McDonald’s

SKAT: Selvom McDonald’s ikke har betalt skat af store dele af sine europæiske indtægter siden 2009, er det ikke i strid med EU-lovgivning. Medlemsstaterne skal gøre mere for at lukke huller i skattelovgivningen, siger organisation.

Denne gang havde Margrethe Vestager ikke et kæmpe skattesmæk oppe i ærmet. Tværtimod måtte hun opgive at finde brud på EU-lovgivningen, selvom McDonald's i flere år ikke betalte skat af sin omsætning. 
Denne gang havde Margrethe Vestager ikke et kæmpe skattesmæk oppe i ærmet. Tværtimod måtte hun opgive at finde brud på EU-lovgivningen, selvom McDonald's i flere år ikke betalte skat af sin omsætning. Foto: Francisco Seco/ Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Kommissæren anerkendte, at firmaet hverken betalte skat i Luxembourg eller USA. Men hun kan ikke gøre noget, hvis det ikke er i strid med konkurrencelovgivningen. Nu er det på tide, at de europæiske regeringer går foran og prioriterer kampen mod skattesnyd i stedet for at varetage firmaernes interesser.

Susana Ruiz
Skattepolitisk leder Oxfam

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er normalt ikke bleg for at dele skatteregninger ud til store multinationale selskaber som eksempelvis Apple og Amazon. Men i denne omgang blev det ikke til noget, og det amerikanske selskab McDonald's slipper for at få skattesmæk af kvinden, som Donald Trump ellers har anklaget for at hade USA. 

Det er nemlig ikke i strid med EU-lovgivning, at McDonald’s fra 2009 til 2013 ikke har betalt en krone i skat af de royalty-indtægter, de har fået fra deres franchisetagere i Europa, Rusland og Ukraine.

Sådan lød det på onsdagens pressemøde, da Margrethe Vestager præsenterede resultaterne af Kommissionens undersøgelse af sagen.

Dokumentation

I 2015 indledte Kommissionen en undersøgelse af McDonald's skattebehandling i Luxembourg.

Dengang var opfattelsen at McDonald’s havde fået skattefordele i strid med EU’s statsstøtteregler.

Dengang udtalte Margrethe Vestager i en pressemeddelelse:

"En skatteafgørelse, der gør det muligt for McDonald's hverken at betale skat af sine europæiske royalties i Luxembourg eller USA, skal undersøges meget nøje i henhold til EU's statsstøtteregler. Formålet med dobbeltbeskatningsaftaler mellem lande er at forhindre dobbeltbeskatning – ikke at selskaber skal kunne undgå skat i begge lande."

Onsdag måtte hun konkludere, at det ikke var i strid med EU-lovgivningen


0:000:00