EU-parlamentarikere: Kritik af medlemslande kan give bagslag

DEMOKRATI-DILEMMA: Mordet på en maltesisk journalist har fået debatten om Maltas retssikkerhed til at blusse op. Men debatterne om EU-landenes retsstater er blevet et politisk værktøj, lyder det fra Dansk Folkeparti.

Det var en tydeligt påvirket ægtemand til den nu afdøde maltesiske journalist, som blev dræbt af en bilbombe i oktober, der holdt tale i Europa-Parlamentet tirsdag.
Det var en tydeligt påvirket ægtemand til den nu afdøde maltesiske journalist, som blev dræbt af en bilbombe i oktober, der holdt tale i Europa-Parlamentet tirsdag.Foto: European Union 2017
Amalie Bjerre Christensen

Det er et værktøj, vi er begyndt at bruge for at køre vores politiske kampe ud i at handle om, hvilke regeringer der er de værste.

Anders Vistisen (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet
Fakta
Retsstatsprincippet er en retssikkerhedsdoktrin, hvorefter alle er lige for loven, hvilket især indebærer at staten ikke alene kan håndhæve loven, men også selv skal overholde loven. Dette sikres ved, at statens handlinger kan prøves af domstolene.

Kilde: Den Store Danske

STRASBOURG: Daphne Caruana Galizia var en journalist, der kæmpede for demokratiet, og Europa-Parlamentet vil ikke vende blikket væk fra det, der er sket på Malta.

Sådan lød det fra Europa-Parlamentets formand, Antonio Tajani, da han tirsdag opkaldte parlamentets pressesal i Strasbourg efter den maltesiske journalist, der i midten af oktober blev dræbt af en kraftig bilbombe. Det skete, efter hun i årevis havde arbejdet med at afsløre korruption og magtmisbrug i den lille østat i Middelhavet.

"Hun blev brutalt myrdet, fordi hun frygtløst udførte sit job som journalist," sagde Tajani i sin tale.

Dokumentation

Det indgår i Europa-Parlamentets opfordring til EU-Kommissionen:

  • Kommissionen skal ”etablere en dialog om retsstatsprincippet” med Malta.
  • Kommissionen skal efterprøve, om Malta lever op til reglerne vedrørende hvidvaskning af penge og reglerne for banker.
  • Kommissionen skal overvåge, hvordan Malta tildeler statsborgerskab mod betaling og opgøre, hvem der har købt sig til et maltesisk statsborgerskab.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00