Om  
Christel Schaldemose
Morten Løkkegaard
H.M. Kong Frederik André Henrik Christian

EU-politikere vil dekoreres af kongen

EU-politikere vil også have ordener af kongen. Flere danske medlemmer af Europa-Parlamentet undrer sig over, at de ikke får kongelige medaljer. De vil ligestilles med folketingsmedlemmer, der tilbydes et ridderkors efter ti års medlemskab af Folketinget.

Redaktionen

Kong Frederik bør udvide den kreds af politikere, som får tildelt ordener og fine titler som ridder af Dannebrog og kommandør, til at omfatte europaparlamentarikere på lige fod med folketingsmedlemmer.

Sådan lyder den usædvanlige opfordring i Politiken til kongen fra Christel Schaldemose, leder af den socialdemokratiske gruppe i Bruxelles og partiets spidskandidat ved EU-valget i juni. Hun har siddet i Europa-Parlamentet i 18 år, men hverken hun eller andre MEP’ere har fået det kongelige ridderkors eller andre royale ordener for deres arbejde i parlamentet.

Det skal der laves om på, mener Christel Schaldemose, der oplyser, at ønsket før - forgæves - har været bragt op over for Kongehuset:

"Holdningen hos kongehuset har – i hvert fald i en årrække – været, at det var ikke relevant. Det er lidt ærgerligt, for jeg vil gerne have ligestilling mellem folketingsmedlemmer og europaparlamentsmedlemmer. Men nu er der jo en ny konge, og vi bliver også i stigende grad inviteret med til diverse arrangementer, hofballer og den slags. Så det kan jo være, at der kan ske en forandring," siger Christel Schaldemose.

Politiken har forhørt sig hos andre politikere, om det er et udbredt ønske at få kongelig hæder på brystet. Venstres spidskandidat til Europa-valget 9. juni, Morten Løkkegaard, bakker sin socialdemokratiske kollega op. Ligesom hende vil han med glæde tage imod tilbuddet om et Ridderkors af Dannebrogordenen:

"Jeg tror, det er en lapsus. Jeg tror, det er et udtryk for, at man bare aldrig rigtig lige er kommet i gang med det, for det kræver sikkert et eller andet officiøst, et eller andet, man skal foretage sig statsretligt. Så jeg synes, det er på høje tid, og det kan da være, at den nye konge kan se lidt på det. Det er jeg enig med Christel i, for jeg synes, det bør bringes i orden. Jeg synes, det er en uorden, og det synes jeg ikke klæder det officielle Danmark".

Politiken har spurgt kongehuset, om det nye kongepar og ordenskapitlet vil se positivt på opfordringen til også at inddrage EU-parlamentarikere, når der i fremtiden uddeles ordener - dog uden at få svar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Morten Løkkegaard

MEP (V), næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

H.M. Kong Frederik André Henrik Christian

Konge af Danmark, greve af Monpezat
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995), kommandørkaptajn i søværnet (2004), oberstløjtnant i hæren (2004), oberstløjtnant i flyvevåbnet (2004), kommandør i søværnet (2010), oberst i Hæren og Flyvevåbnet (2010)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024