EU udsætter optagelse af Albanien og Makedonien

UDVIDELSE: Tirsdag besluttede EU’s medlemslande sig for at udsætte optagelsesforhandlinger med Albanien og Makedonien. Kommissionen har ellers anbefalet optagelse af landene, men særligt Danmark, Holland og Frankrig er kritiske.

Albanien og Makedonien må vente lidt mere på EU-medlemskab. Det blev bestemt på et møde tirsdag, hvor EU udsatte opstarten af forhandlinger med Makedonien og Albanien.
Albanien og Makedonien må vente lidt mere på EU-medlemskab. Det blev bestemt på et møde tirsdag, hvor EU udsatte opstarten af forhandlinger med Makedonien og Albanien.Foto: Boris Grdanoski/AP/Ritzau Scanpix
Kristoffer Kvalvik
Fakta
Det skal landene leve op til 
Et EU-medlemskab afhænger af, om landet lever op til en række kriterier, der går under navnet Københavns-kriterierne. De kræver blandt andet:

En stabil stat, der kan garantere demokrati, retssikkerhed, menneskerettigheder og beskyttelse af minoriteter. 

En fungerende markedsøkonomi og kapacitet til at tackle markedskræfterne på EU’s indre marked. 

Evnen til at kunne levere på de krav, der ligger i medlemskabet, herunder at kunne deltage i en politisk, økonomisk og monetær union.

BRUXELLES: Der går yderligere noget tid, inden Albanien og Makedonien kan begynde forhandlinger om medlemskab af EU.

EU’s medlemslande mødtes tirsdag i Luxembourg og stemte om, hvorvidt man ville følge EU-Kommissionens anbefaling og starte optagelsesforhandlinger med de to lande.

Det blev et nej for denne gang, og i stedet udsætter man beslutningen til næste år med håbet om, at man kan begynde forhandlingerne i december 2019.

Dokumentation

EU og Vestbalkan
Så langt er de seks lande mod optagelse i EU:

Montenegro
Startede optagelsesforhandlinger i 2012. Har åbnet 30 af de 35 såkaldte kapitler i EU og lukket tre. Ses af EU-Kommissionen som en af frontløberne til at blive optaget i klubben. Landet blev medlem af Nato sidste år.

Serbien
Har været kandidatland siden 2012 og startede optagelsesforhandlinger i 2014. Også en af frontløberne. Har åbnet 12 kapitler ud af 35 og lukket to. Bliver blandt andet holdt tilbage af sin modvilje mod at anerkende Kosovos selvstændighed.

Albanien
Er officielt kandidatland siden 2014, men afventer stadig grønt lys fra EU-Kommissionen til at kunne starte egentlige optagelsesforhandlinger.

Makedonien
Er kandidatland, men afventer også grønt lys til optagelsesforhandlinger. Det skyldes blandt andet den langtrukne navnestrid med nabolandet Grækenland om retten til at kalde sig Makedonien, der også er navnet på den græske region på den anden side af grænsen. Den konflikt er nu løst, da både Grækenland og Makedonien blev enige om det mundrette Republikken Nordmakedonien.

Bosnien-Herzegovina
Har ansøgt om kandidatstatus i februar 2016. Det har dog stadig lange udsigter, i og med at landet stadig ikke har et funktionelt demokrati i normal forstand, eftersom det stadig er opdelt langs etniske linjer, sådan som det blev bestemt i Dayton-aftalen i 1995.

Kosovo
Landet, der løsrev sig fra Serbien i 2008, er endnu ikke anerkendt af alle EU-lande, hvilket sætter visse begrænsninger. Landet har dog indgået en såkaldt stabiliserings- og associeringsaftale med EU. EU kører også en særlig dialog mellem Kosovo og Serbien for at normalisere forholdet mellem de to parter.


0:000:00