EU vil give midlertidigt ophold til alle ukrainske flygtninge i op til tre år: Danmark kan hægte sig på

Krigen i Ukraine får EU-Kommissionen til at aktivere et 20 år gammelt direktiv, der skal give midlertidigt ophold for alle ukrainere med ret til skolegang, arbejde og husly. Danmark står udenfor, men er velkommen til at byde sig til, melder Kommissionen.

En kvinde ved en polsk grænseovergang tilbyder lift til Østrig til ukrainske flygtninge og deres kæledyr.
En kvinde ved en polsk grænseovergang tilbyder lift til Østrig til ukrainske flygtninge og deres kæledyr.Foto: Lukasz Glowala/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det blev skrevet og vedtaget, mens støvet fra 90’ernes krige på Balkan langsomt lagde sig over det europæiske kontinent, men er aldrig blevet brugt.

Nu er der atter væbnet konflikt på dørtærsklen til EU. Over 930.000 flygtninge er allerede strømmet over grænserne, og millioner flere kan være på vej på flugt fra russiske bombardementer. Derfor er det tid til at aktivere det over 20 år gamle direktiv, der vil give direkte og umiddelbar midlertidig beskyttelse til alle ukrainere uden behov for asylbehandling. Det mener EU-Kommissionen, der onsdag officielt igangsatte processen.

”Jeg er stolt af, hvordan EU og medlemslandene giver øjeblikkelig støtte til dem, som kommer fra de forfærdelige trusler fra krigen. Med vores forslag i dag vil vi give medlemslandene yderligere kapacitet til at håndtere denne krise på en velordnet og effektiv måde. Vi vil give opholdsret, adgang til arbejdsmarkedet og indkvartering til mennesker i nød,” sagde asylkommissær Ylva Johansson i en pressemeddelelse onsdag.

0:000:00