Europa-Parlamentet strammer reglerne i EU-direktiv, der skal lukke gabet mellem mænd og kvinders løn

Europa-Parlamentet skærper EU-direktiv om lønåbenhed, der skal bane vejen for ligeløn i Europa og kan give indblik i over halvdelen af alle europæeres løn. Fagbevægelsen er tilfreds med Parlamentets stramning, mens arbejdsgiverne frygter, at regningen bliver dyr.

SF'eren Kira Marie Peter-Hansen har forhandlet direktivet om løngennemsigtighed i Europa-Parlamentet. Parlamentet har torsdag sidste uge stemt om sin holdning og ændringsforslag, og nu går forhandlingerne om det endelige direktiv i gang med EU-Kommissionen og Rådet.
SF'eren Kira Marie Peter-Hansen har forhandlet direktivet om løngennemsigtighed i Europa-Parlamentet. Parlamentet har torsdag sidste uge stemt om sin holdning og ændringsforslag, og nu går forhandlingerne om det endelige direktiv i gang med EU-Kommissionen og Rådet.Foto: EU-Parlamentet

Står det til Europa-Parlamentet, skal virksomheder med helt ned til 50 ansatte fremover offentliggøre, hvor meget de betaler deres mandlige og kvindelige medarbejdere.

Det står klart, efter Parlamentet i sidste uge stemte for et ændringsforslag til EU-Kommissionens direktiv om lønåbenhed, som skal bringe forskelle mellem mænds og kvinders løn frem i lyset. 

Her er Parlaments forslag til det nye løndirektiv

·       Virksomheder skal offentliggøre en kønsopdelt lønstatistik, hvis de har mindst 50 ansatte.

·       Hvis lønforskellen mellem mænd og kvinder er mere end 2,5 pct. (mod 5 pct. i Kommissionens forslag), er virksomheden forpligtet til at undersøge det nærmere.

·       Et officielt mærke til virksomheder, som ikke har kønsbaserede lønforskelle.

·       Det skal være ulovligt at forbyde sine medarbejdere at tale med hinanden om løn, samt at tilbageholde oplysninger om lønforhold for ansatte.

·       For at bekæmpe lavere løn i kvindedominerede fag skal det være muligt at sammenligne lønninger på tværs af sektorer.

·       Det vil veje tungere, hvis virksomhederne diskriminerer på flere parametre ud over køn, for eksempel etnicitet eller seksualitet.

·       Krav om kønsneutralt sprog for at tage hensyn til seksuelle minoriteter.

Kilde: Europa-Parlamentet.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00