EU’s forsvarstog kører – og Danmark er efterladt på perronen

MILITÆR: EU’s nye forsvarsdarling Pesco fylder tirsdag et år. 34 tiltag er på tegnebrættet i et af de mest ambitiøse militære samarbejder, Bruxelles endnu har sat sammen. Danmark går glip af noget, vurderer eksperter.

(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix).
(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

Mareridtsscenariet for regeringen er, at det amerikanske engagement i Europa reduceres mærkbart, samtidig med at vi isolerer os i EU.

Kristian Søby Kristensen, seniorforsker, Københavns Universitet

”EU har taget hidtil usete skridt mod at øge forsvarssamarbejdet. Både farten og substansen af den nyeste udvikling er opmuntrende.”

Jorge Domecq, leder af EU’s forsvarsagentur, tegnede linjen skarpt op på European Defence Industry-konferencen i Bruxelles. 2018 har været det hidtil mest intensive EU-år, hvad angår forsvarspolitik – og man er kun lige begyndt.

Nok har Det Europæiske Forsvarsagentur snart 15 år bag sig, men det er de seneste 12 måneder, hvor fundamentet for et stærkere, dyrere og mere forpligtende EU-forsvar for alvor er blevet støbt.

Dokumentation

FAKTA – Hvad er PESCO?

- PESCO er et forstærket samarbejde på forsvarsområdet, som blev muliggjort med Lissabon-traktaten i 2009, og som 11. december 2017 blev vedtaget.

- PESCO indebærer, at en række lande kan etablere et nærmere samarbejde om nye missioner, militær træning og kapacitetsopbygning. En liste over alle 34 PESCO-projekter kan findes her.

- Alle EU-lande, undtagen Danmark, Storbritannien og Malta, deltager i PESCO.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00