EU's ledere opgiver at blive enige: Topmøde udskudt

NAVNELEG: Efter hel nat med forhandlinger forlader EU's stats- og regeringsledere nu topmødet i Bruxelles uden en aftale om fordeling af topposter. Der er i stedet indkaldt til et nyt topmøde tirsdag. Merkel vil bruge "den tid, der skal til" for at opnå konsensus.

Efter langstrakte forhandlinger, der varede fra søndag aften til mandag formiddag, har formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, netop ophævet topmødet.

Og det sker uden, at EU's stats- og regeringschefer er blevet enige om det, som de var mødtes for at afklare: Fordelingen af EU's topposter.

EU-lederne skal i stedet møde op igen om mindre 24 timer. Tusk har nemlig indkaldt til et nyt topmøde allerede tirsdag klokken 11.

Det oplyser hans talsmand, Preben Aamann på Twitter.

Stats- og regeringscheferne skal blive enige om, hvem der skal besætte de centrale topposter i EU-systemet, der traditionen tro skal fordeles på ny i kølvandet på europaparlamentsvalget. Indtil videre har lederne haft spørgsmålet på dagsordenen ved hele tre topmøder uden, at de er nået til enighed.

Merkel opfordrer til konsensus
På trods af det indtil videre lange forhandlingsforløb understreger tyske kansler Angela Merkel efter topmødets afslutning, at det er nødvendigt, at EU-lederne afsætter mere tid, således der ikke træffes beslutninger henover hovedet på nogle af medlemslandene.

Det gælder især i en tid med et nært forestående Brexit:

”Det er vigtigt for mig, at disse beslutninger ikke bliver taget på for tyndt et grundlag. Vi oplever modstand fra både Visegrad-landene og Italien, og det er svært at gå imod,” siger den tyske kansler og tilføjer:

”Brexit lurer i horisonten. Det er vigtigt, at vi behandler hinanden med omtanke nu. Politik er altid det muliges kunst. Vi må tage den tid, der skal til. Vi kan ikke leve med uoverstigelige spændinger i EU de næste fem år. Så vi må gå hjem og sove på det her. Vi har brug for en pause, så vi måske kan finde ny inspiration.”

Det er især den vigtige post som EU-kommissionsformand, der skal afklares. Men det forventes, at lederne vil præsentere en samlet pakke, hvor der også bliver sat navn på en ny formand for Det Europæiske Råd og en formand for Den Europæiske Centralbank, mens der gives et bud på, hvem der kan overtage posten som EU's udenrigschef, hvem der kan blive en ny næstformand for Kommissionen samt et bud på, hvem Europa-Parlamentet skal vælge som ny formand.

De to poster i Kommissionen skal endelig besluttes af en ny kommissionsformand, mens formanden for Europa-Parlamentet skal vælges af parlamentarikerne selv.

Margrethe Vestager har tidligere været i spil til at overtage posten som kommissionsformand, men kort tid inden mødet blev ophævet, svirrede der i stedet rygter om, at den danske kommissær kunne blive en ny næstformand for EU-Kommissionen. Det vil i stedet være den hollandske Frans Timmermans, der får den prestigefyldte post som kommissionsformand, mens den bulgarske Kristalina Georgieva er på tale som ny rådsformand.

,

Forrige artikel Slaget om EU's topjob: Europas ledere kæmper videre efter en dramatisk nat Slaget om EU's topjob: Europas ledere kæmper videre efter en dramatisk nat Næste artikel Frederiksen efter blokeret topmøde: ”Vestager er stadig på alles læber” Frederiksen efter blokeret topmøde: ”Vestager er stadig på alles læber”