EU's revisorer advarer om et forvirrende kludetæppe af finansiering

Flere og flere støttepenge bliver hentet uden for EU's almindelige budget, og det truer gennemsigtigheden og kontrollen med, hvordan pengene bliver brugt. Det skriver EU's Revisionsret i en ny rapport, der opfordrer til en ændring af systemet. "I sidste ende er det et spørgsmål om demokrati," udtaler EU-revisor François-Roger Cazala.

Der er rod i, hvordan EU finder penge til at finansiere krisehåndtering. 
Der er rod i, hvordan EU finder penge til at finansiere krisehåndtering. Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Charlotta Asplund Catot

Den Europæiske Unions budget er selve fundamentet for finansieringen af Unionens politik. Men de seneste 15 år er der opstået stadig flere finansieringsmidler uden for det almindelige budget, og det bekymrer EU's egne revisorer. 

De seneste års forskellige kriser har med jævne mellemrum presset EU til at handle hurtigere og mere fleksibelt, end hvad budgettets rammer tillader. Det gjorde sig for eksempel gældende ved oprettelsen af EU's genopretningsfond efter covid-19-pandemien, og da der skulle gives lån til Grækenland i forbindelse med den græske gældskrise i 2010.

I alt handler det om cirka 1.000 milliarder euro, der kanaliseres gennem forskellige konstruktioner uden for EU's budget.

0:000:00