For fem år siden var hun ukendt. Nu står hun som EU-valgets røde dronning: "Jeg tror, hun er en kommende formand"

Hun blev den yngste EU-parlamentariker nogensinde i 2019, og ved gårsdagens valg blev hun den største stemmesluger. Kira Marie Peter-Hansens politiske talent bliver rost til skyerne, men er talentet så stort, at det kan ændre arvefølgen i SF?

Kira Marie Peter-Hansen blev i 2019 valgt ind som den yngste EU-parlamentariker nogensinde. Fem år senere er hun blevet en af valgets største stemmeslugere og en "politisk stjerne" i SF.
Kira Marie Peter-Hansen blev i 2019 valgt ind som den yngste EU-parlamentariker nogensinde. Fem år senere er hun blevet en af valgets største stemmeslugere og en "politisk stjerne" i SF.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

“KI-RA, KI-RA, KI-RA!” 

De høje sejrsråb rettet mod SF’s nye superstjerne var ikke til at tage fejl af søndag aften, da Kira Marie Peter-Hansen ankom til Christiansborg sammen med SF’s formand, Pia Olsen Dyhr. 

Med de to kvinder i front blev der jublet over valgaftenens resultater, der efterlader SF som de helt store vindere. Med 17,4 procent af stemmerne er partiet vokset Socialdemokratiet over hovedet og bliver hermed det største parti i Europa-Parlamentet. 

I spidsen af SF’s europæiske succes står 26-årige Kira Marie Peter-Hansen, der på blot fem år er gået fra ukendt ungdomspolitiker til den største stemmesluger ved dette europaparlamentsvalg med ikke mindre end 178.438 personlige stemmer.

Et tal, der står i skærende kontrast til de 15.765 personlige stemmer, hun skrabede sammen ved valget i 2019.

Med sit personlige stemmetal slår hun Venstres Morten Løkkegaard, der høstede 174.048 personlige stemmer. Det gør hende også til en større stemmesluger end Socialdemokratiets garvede EU-politiker Christel Schaldemose og hendes 142.198 stemmer.

Og mens partifæller beskriver hende som en flittig, synlig og ikke mindst ordentlig politiker, lægger kollegaer fra andre partier heller ikke en skjul på rosen. 

“Kira er det største politiske talent på venstrefløjen i dag. Voldsomt politisk begavet, en skarp kommunikator, og så formår hun at favne sine modstandere. Det er de færreste, der mestrer det,” lyder det fra Venstres Morten Løkkegaard, som hun altså har slået på målstregen.

Talentet er ikke til at tage fejl af. Men er Kira Marie Peter-Hansens talent så stort, at det kan føre hende til tops i SF?

Læs også

Med på et afbud 

Ifølge Morten Løkkegaard er der ingen tvivl. 

“Jeg tror, hun er en kommende formand for det parti. Hun er ung, hun har tiden for sig, og selvfølgelig skal hun lære nogle ting. Men at skære igennem på den måde, hun har gjort, er unik,” lyder det fra Venstres spidskandidat til Parlamentet.

Den garvede SF-kollega Margrethe Auken, der har siddet i Parlamentet med Kira Marie Peter-Hansen den seneste valgperiode, er også imponeret over Kira Marie Peter-Hansens politiske tæft, siden hun på overraskende vis landede en plads i Parlamentet i 2019. 

“Hun kom jo tumlende ind fra højre, men fik hurtigt sikret sig vigtige pladser i flere udvalg og har udvist stor ekspertise inden for arbejdsmarked- og økonomisk politik,” siger Margrethe Auken. 

Oddsene var ellers imod hende, da Kira Marie Peter-Hansen første gang stillede op til Europa-Parlamentsvalget i 2019. Ung, ukendt og nummer fire på stemmesedlen.

Kira er det største politiske talent på venstrefløjen i dag.

Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Men da partifællen Karsten Hønge (SF) endte med at prioritere en plads i Folketinget over Parlamentet, åbnede chancen sig for dengang 21-årige Kira Marie Peter-Hansen. Hermed blev hun valgt ind som den yngste parlamentariker nogensinde. 

“Det er et vildt politisk eventyr, hun har været på efter at være kommet med på et afbud. Fem år senere må man konstatere, at hun har klaret det godt og undgået at begå fejl,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

Erik Holstein fremhæver, at hun i valgkampen har vist sig at være en “fagligt funderet politiker”, der har været svær at fange i de forskellige valgkampsdebatter. 

“Hendes stjerne er vokset gevaldigt efter den her valgkamp. Hun kom fint ud af angrebet fra Socialdemokratiet og har vist, at hun er en dygtig debattør, der har en stor ro, selv når presset stiger,” siger Altingets kommentator.

Læs også

Brug for en mere alsidig profil 

Men selvom den 26-årige politiker har vist sit værd i Bruxelles, er der stadig lang vej, før Kira Marie Peter-Hansen står til at blive Pia Olsen Dyhrs tronfølge, mener Erik Holstein. 

“Hun er hverken politisk eller personligt moden til at ændre i tronfølgen. På kort sigt er det stadig Jacob Mark, der står som den næste i rækken,” siger han og uddyber: 

“Hun har en stærk profil på det grønne, men hun bliver nødt til at anlægge en anden og mere alsidig profil, hvis hun skal gøre sig håb om at få formandsposten en dag.” 

Erik Holstein peger særligt på, at Kira Marie Peter-Hansen bliver nødt til at rette ind på SF’s udlændingepolitik, hvis hun skal gøre sig håb om at stige til tops en dag. 

Netop dette var partiet ved at slå sig på under valgkampen. Her kritiserede Socialdemokratiet SF for at “tale med to tunger” ved at arbejde for en “fornuftig” og “stram” udlændingepolitik nationalt, samtidig med at SF’s EU-parlamentarikere stemte for en solidaritetsordning i EU, der skal sikre en fair fordeling af flygtninge. 

“Meget af SF’s succes skyldes en helt anden linje på udlændingepolitikken, end vi har set tidligere. Den linje er Kira Marie Peter-Hansen nødt til at tale ind i, hvis det skal gå hende lige så godt på Christiansborg, som det er gået hende i Bruxelles,” siger Altingets politiske kommentator.

Blå bog

Kira Marie Peter-Hansen er 26 år gammel.

Hun blev valgt ind i Europa-Parlamentet i 2019 for første gang, hvor hun som 21-årig blev den yngste parlamentariker nogensinde.

Hun har studeret økonomi på Københavns Universitet, indtil hun kom ind i Parlamentet i 2019.

Hun har også været aktiv i SF Ungdom, siden hun var 15.

En sikker hånd i Bruxelles 

Der er dog ingen tvivl om, at Kira Marie Peter-Hansen har markeret sig som en stærk profil på venstrefløjen. Derfor er det heller ikke “utænkeligt”, at hun kan stemple ind i en kamp om formandsposten inden for de næste ti år, siger Erik Holstein. 

“Hvis hun bliver træt af Parlamentet, vil hun stensikkert kunne finde en kreds til Folketinget og være med til at styrke SF’s grønne profil der. Hvis hun så samtidig får modnet sin politik på en række pointer, kan hun bestemt ikke afskrives,” siger han. 

For SF’s gruppeformand Karina Lorentzen har denne valgkamp også sat tyk streg under, at Kira Marie Peter-Hansen er en “kæmpe stjerne” i partiet. 

“Hun er en sikker hånd i Bruxelles, der ved at være enormt flittig har opnået konkrete politiske resultater og været god til at formidle dem på trods af, hvor svært tilgængeligt EU-stof kan være,” siger hun. 

SF’s gruppeformand nægter dog at “gisne om”, hvordan den 26-årige EU-parlamentarikers fremtid kommer til at se ud i partiet. 

“Hvad Kira har lyst til i fremtiden, må tiden vise.” 

Men har hun i de seneste fem år bevist, at hun har den politiske tyngde og tæft til at få en plads i toppen af partiet? 

“Jeg synes bestemt, hun har bevist, at hun er dygtig og meget kvalificeret til den post, hun besidder. Hun er kommet rigtig godt fra land og skal nok blive et kendt ansigt i SF i mange år frem,” siger Karina Lorentzen. 

Hun er kommet rigtig godt fra land og skal nok blive et kendt ansigt i SF i mange år frem

Karina Lorentzen (SF)
Gruppeformand

SF rider på bølgen af regeringens dårligdom 

Når Kira Marie Peter-Hansen inden længe vender snuden mod Bruxelles igen, bliver det denne gang med selskab af hele to nye partifæller. 

Partiets fremgang til søndagens valg betyder nemlig, at SF får tre mandater i Parlamentet. 

At det er gået så godt for SF, kan Kira Marie Peter-Hansen bestemt godt tage en del af æren for, mener Erik Holstein. Men frem for alt er SF’s fremgang resultatet af en indenrigspolitisk presset situation for Socialdemokratiet, slår han fast. 

“Deres gode valg skyldes vigtigst af alt, at en masse socialdemokratiske vælgere synes, det er en dårlig idé med en midterregering,” siger han og uddyber: 

"SF’s europapolitik har ikke ændret sig, og hvis vi stadig havde en ren socialdemokratisk regering, havde de aldrig fået det valg, de fik i går.” 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF) 2019-
Bachelorstuderende i international relations (Vesalius College, Belgien) 2020-

Morten Løkkegaard

MEP (V), næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024