Friis Bach om nye 2015-mål: Mål før middel

Q&A: Der venter lange og barske diskussioner, før de nye 2015-mål er i hus, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) oven på EU's nye udspil. Men mål om demokrati og god regeringsførelse bør droppes under forhandlingerne, lyder det.
Kasper Frandsen

Vi risikerer, at verdens fattige lande siger, at de vil også have mål for bistand, teknologi og handel og gældslettelse. Og så bliver det lige pludselig meget kompliceret og risikerer at ende som en global ideologisk kamp.

Christian Friis Bach (R)
Udviklingsminister
Fakta
EU vil sikre "et anstændigt liv for alle inden 2030" ud fra fem hovedpunkter:

(1) Basis levestandarder
Ud over at fastholde kvantitative mål for fattigdom, sult, uddannelse, sundhed og adgang til vand skal de nye mål også fokusere på kvalitet.

Derfor skal der fastsættes minimumsstandarder for blandt andet uddannelse og sundhed, som ingen personer må falde under i 2030.

Der skal opsættes mål for alle mennesker, som alle lande skal kunne holdes ansvarlige for, hvis de ikke lever op til målene.

(2) Inkluderende og bæredygtig vækst
Nøglefaktorer for at sikre vækst og anstændige job er frie markeder og åbne økonomier, der kan skabe inklusiv og bæredygtig vækst.

Der skal opsættes mål for, hvor man skaber vækst, der også indeholder andre mål end vækst i BNP. For nogle lande handler det blandt andet om bæredygtigt landbrug og fiskeri. Mens det for andre lande handler om effektivisering af ressourceforbruget.

(3) Bæredygtig styring af naturressourcer
Blandt andet skal alle lande sikre, at ressourcer bliver brugt ansvarligt i forhold til miljøet og kommende generationer.

(4) Lighed, ligestilling og retfærdighed
Det er blandt andet vigtigt, at de nye mål inkluderer menneskerettigheder, demokrati, retssystemer, gennemsigtighed og andre aspekter af god regeringsførelse.

(5) Fred og sikkerhed
De nye mål skal også forsøge at sikre fred og sikkerhed for alle mennesker.


Kilde: EU-Kommissionen

Hvad er din umiddelbare kommentar til EU's udspil til nye 2015-mål?

"Det er en vigtig erkendelse, at der skal være ét sæt af mål efter 2015, der skal gælde for både miljø og mennesker. Verden og EU var ved at glemme de tre mål for bæredygtighed: Økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed. Men nu har EU lagt en klar linje for at kæmpe for dem," siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til Altinget.dk og fortsætter:

"Der ligger en meget lang proces med barske diskussioner foran os for at få resten af verden med. Der er stadig dem, der mener, at fattigdom kommer først, og at udfordringer med klima, biodiversitet og naturressourcer må komme i anden række. Det er nødvendigt at tænke de to ting sammen, fordi det bliver mere og mere tydeligt, at klimaet har store konsekvenser for vækst og udvikling."

0:000:00