Gjerskov: Landbrugsstøtten kan udregnes på flere måder

TALKRIG: Med det nye EU-budget reduceres Danmarks landbrugsstøtte med 1,4 milliarder kroner. Ja, eller med cirka 900 millioner kroner, om man vil, lyder det fra fødevareminister Mette Gjerskov (S). Det kommer an på, hvordan man ser på det, siger hun.
Mandag og tirsdag drøfter fødevareminister Mette Gjerskov (S) landbrugsstøtten i Bruxelles.
Mandag og tirsdag drøfter fødevareminister Mette Gjerskov (S) landbrugsstøtten i Bruxelles.Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Agnete Finnemann ScheelPer Bang Thomsen

De 900 millioner og 1,4 milliarder er begge rigtige. Det afhænger af, hvad man putter ind af forudsætninger.

Mette Gjerskov (S)
Fødevareminister
Fakta

Reduktioner som følge af inflation

Den direkte støtte har aldrig været inflationssikret. Den har været fastholdt på det samme nominelle niveau, siden en blev indført i 1990'erne. Det betyder, at den langsomt er blevet udhulet af inflationen, og det videreføres i den kommende 7-årsperiode og rammer alle medlemsstater lige. Den uændrede nominelle fastfrysning udgør klart den største del af reduktionen i den direkte støtte til danske landmænd.


Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Hvor meget bliver Danmarks landbrugsbudget egenligt beskåret med fra 2014 og frem til 2020?

Det var spørgsmålet, da fødevareminister Mette Gjerskov (S) fredag besøgte Folketingets Europaudvalg forud for denne uges rådsmøde i Bruxelles.

”Der er rigtig, rigtig mange tal fremme,” sagde Mette Gjerskov til de fremmødte ordførere og henviste blandt andet til en analyse fra Videncenter for Landbrug.

0:000:00