Her er danske politikeres reaktion på Erdogans sejr i Tyrkiet

KRITIK: Den tyrkiske præsident Erdogan, som netop har genvundet præsidentposten, får stærk kritik af danske politikere. Magten bliver alt for koncentreret hos "sultanen", lyder det blandt andet.

"Tyrkiet bevæger sig i den forkerte retning," siger den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), om situationen under præsident Erdogan.
"Tyrkiet bevæger sig i den forkerte retning," siger den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), om situationen under præsident Erdogan.Foto: Jessica Gow/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

"Alt håb er slukket," "bekymrende" og "sørgeligt".

Flere danske politikere har reageret på resultatet af søndagens præsident- og parlamentsvalg i Tyrkiet. Landets valgkommission kunne klokken 02.00 i nat erklære den siddende præsident, Recep Tayyip Erdogan, som vinder med over halvdelen af stemmerne.

Erdogan har i de senere år fået stærk kritik fra dansk side, blandt andet for sin hårde fremfærd mod kritikere og demonstranter og sine forsøg på at kontrollere medier og journalister i landet.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) gav mandag en kort kommentar på vej ind til møde med de andre udenrigsministre i EU.

"Jeg bryder mig jo ikke om, at Erdogan kommer til at sidde endnu stærkere på magten, end han gjorde før," sagde Samuelsen.

Samuelsen: Tyrkiet er på vej i en fuldstændig forkert retning
Udenrigsministeren er bekymret over udviklingen i Tyrkiet.

"Tyrkiet bevæger sig i den forkerte retning, og jeg er glad for, at vi fra dansk side allerede har sagt, at Tyrkiet ikke kan blive medlem af EU. Den kurs, de er slået ind på, er fuldstændig forkert. En af præsidentkandidaterne sidder i fængsel, og der er forskellige forlydender om, hvad der er foregået ude på valgstederne og så videre, så det er en bekymrende situation," sagde Anders Samuelsen.

Han slog dog fast, at man vil fortsætte "det konstruktive samarbejde, vi har med Tyrkiet på de områder, hvor det giver mening", blandt andet om flygtningespørgsmålet. Se det korte interview på Rådets hjemmeside her.

Pia Olsen Dyhr ser et enkelt lyspunkt
Blandt Folketingets partier har særligt SF været ude med stærke reaktioner på det tyrkiske valg.

Partiformand Pia Olsen Dyhr er "dybt bekymret for udviklingen", skriver hun på Twitter.

Hun glæder sig dog over, at HDP, Folkets Demokratiske Parti, som er Tyrkiets største prokurdiske parti, er nået over spærregrænsen og dermed bliver repræsenteret i parlamentet. Spærregrænsen ligger i Tyrkiet meget højt på ti procent. Til sammenligning er spærregrænsen i Danmark to procent.

I løbet af det seneste år har myndighederne i Tyrkiet strammet grebet om de prokurdiske kræfter i landet. Og ifølge HDP har flere tusinde mennesker med tilknytning til partiet været tilbageholdt siden juli 2015, mange af dem for beskyldninger om forbindelser til det militante kurdiske parti PKK.

Recep Erdogan har siddet på magten i Tyrkiet i 16 år. Først som premierminister og siden 2014 som præsident.

Sidste år stemte et flertal af tyrkerne for en ændring af landets forfatning, så præsidenten fremover får meget mere magt. Han kan for eksempel selv udpege ministre, og han kan indføre undtagelsestilstand uden at skulle spørge parlamentet om lov først.

Al magt til sultanen
Også SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, er ked af resultatet i Tyrkiet, skriver han på Twitter.

Hans tidligere partifælle Özlem Cekic udpeger også den stærke koncentration af magt hos en enkelt person som det centrale problem i sit hjemland. "Velkommen til nyt Tyrkiet med Erdogan som lovgiver, dommer, medie og politimand," skrev hun på Twitter søndag aften.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00