Historisk flertal i EU-Parlamentet vil bruge EU's store demokrati-hammer mod Ungarn

DEMOKRATI: Europa-Parlamentet vil ikke længere finde sig i, at retsstatsprincipper og menneskerettigheder bliver overtrådt i Ungarn. Derfor tager de første skridt i retningen af at fratage Ungarn stemmeretten i Ministerrådet. Det skaber glæde hos ngo.   

STRASBOURG: For første gang i historien stemte Europa-Parlamentet for bruge den største hammer i EU-værktøjskassen, når et medlemsland ikke overholder retsstatsprincipperne.

448 af Europa-Parlamentets medlemmer stemte nemlig for at sætte gang i den såkaldte artikel 7-proces mod medlemsstaten Ungarn. 197 af parlamentarikerne stemte nej, mens 48 stemte blankt. Den proces kan i sidste ende betyde, at Ungarn mister sin stemmeret i Ministerrådet.

Det sker, efter at både Europa-Kommissionen og flere medlemmer af Europa-Parlamentet flere gange har kritiseret den ungarske regeringsleder, Viktor Orbán, for at vedtage love, der krænker menneskerettigheder og retsprincipper.

Ngo jubler
Hos Amnesty International glæder man sig over, at Parlamentet har valgt at anbefale aktiveringen af artikel 7.

”I dag gjorde Europa-Parlamentet det rigtige. Nu skal medlemslandene følge trop og handle øjeblikkeligt,” udtaler ngo'en i en pressemeddelelse.

Áron Demeter, der er medieansvarlig i Amnesty International i Ungarn, forklarer, at han i sit daglige arbejde er påvirket af den ungarnske regerings lovgivning, der ifølge Àron Demeter er en systematisk demontering af retsstaten.

”Amnesty og andre ngo'er bliver ofte kaldt forrædere og fjender af staten af både statsmedierne og regeringsrepræsentanter. I sidste uge var jeg med kollegaer fra andre ngo'er i Bruxelles til en pressekonference. Her sagde vi, at vi mener, man skulle aktivere artikel 7. Den konference blev sendt på statsmedierne, og med det samme begyndte jeg at få trusler fra regeringsstøtter,” siger han og fortsætter:

”Samtidig har regeringen indført love, som eksempelvis betyder, at ngo'er, der støtter migration eller fremstiller migration i et godt lys, skal betale 25 procent mere i skat af deres fondsmidler.”

Vistisen: Ungarn er ikke værre end andre lande
Selvom afstemningen onsdag var et meget klart ja, lignede det ellers under tirsdagens debat et meget splittet Parlament. Særligt i Parlamentets største gruppe, den konservative og kristendemokratiske gruppe (EPP), var der medlemmer, der argumenterede både for og imod.

Den splittelse skyldes sandsynligvis, at Viktor Orbáns parti, Fidesz, selv hører til der og har parlamentsmedlemmer i den gruppe. Her argumenterede flere parlamentarikere for, at afstemningen var en hævn mod Ungarn, fordi man i EU ikke bryder sig om den regering, som ungarerne har valgt.

Selvom den danske europaparlamentariker Anders Vistisen (DF) ikke sidder i den konservative gruppe, deler han den opfattelse.

”Journalister er blevet dræbt i Malta, og demonstranter får tæv i Spanien. Men her bliver der ikke aktiveret nogen artikel 7-procedure. Det, der foregår i Ungarn, er ikke værre, end hvad der foregår andre steder i Europa. Det er politisk motiveret, fordi EU ikke kan lide den leder, folket i Ungarn har valgt,” siger han til Altinget.

Glæde hos Løkkegaard og Auken
Den præmis køber Margrete Auken, der sidder i parlamentet for SF, dog ikke. Hun sidder i den grønne gruppe, hvor samtlige medlemmer stemte for at påbegynde artikel 7-processen.

”Vi har problemer mange steder, men de kan slet ikke sammenlignes med Ungarn. Nu tager vi fat, og det er jeg glad for. Især fordi det var så tydeligt et ja med stor tilslutning fra de konservative, som ellers var meget splittede,” siger hun.

Samtidig understreger hun, at det ikke er en fyring af Orbán som politisk leder, men en gult kort og et stort et af slagsen. Personligt tror hun, at grunden til, at der endte med at være så stor tilslutning til forslaget hos EPP, skyldes, at gruppens leder, Manfred Weber, tirsdag aften på et møde i gruppen sagde, at han ville støtte forslaget. 

"Samtidig er der sikkert flere, der er blevet skræmte over det, som foregår i Ungarn," siger hun. 

Også Morten Løkkegaard, der er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, er glad efter onsdagens afstemning.

”Det er fantastisk, at der nu er brudt hul gennem den is, så vi kan få lov at iværksætte de procedurer, som den form for brud på medlemskabet af EU lægger op til. Det kan godt være, at nogen siger, at det er vand på Orbáns mølle. Men det er ikke en grund til at lade være med at gribe ind. Det er EU’s troværdighed, det handler om,” siger han.

Ungarn forkaster afstemningen
Hovedpersonen selv, Viktor Orbán, var i Strasbourg tirsdag. Her fik han syv minutter til at forsvare sig selv mod anklagerne. Allerede med sin første bemærkning lod han dog forsamlingen vide, at han ikke regnede med, at onsdagens afstemning ville falde ud til hans fordel.

”Uanset hvad jeg siger i dag, ved jeg, at beslutningen er truffet, og den er truffet i Berlin,” sagde Viktor Orbán. Dermed hentydede han til, at Manfred Weber havde fået ordre hjemmefra af den tyske kansler, Angela Merkel. 

Men selvom Orbán påstod, at han ikke var overrasket over afstemningens udfald, betyder det øjensynligt ikke, at Ungarn har tænkt sig at sidde stiltiende på sidelinjen. Allerede nu har Orbáns talsmand, Zoltan Kovacs, kaldt afstemningen for 'bedrag' på Twitter. 

Ifølge EUobserver blev Parlamentets juridiske tjeneste i sidste uge bedt om at tage stilling til, hvorvidt de, der ikke stemte skulle tælles med. Her var svaret fra den juridiske tjeneste, at det skulle de ikke.  

Derfor er der ikke umiddelbart noget, der tyder på, at Ungarns sprællen i nettet kommer til at gøre den store forskel.

Kan blive svært i praksis
Forslaget bliver nu sendt til EU's medlemsstater. De kan med et flertal på fire femtedele fastslå, at der er en klar risiko for en alvorlig overtrædelse af EU's værdier i Ungarn. Rådet skal dog først høre de ungarske myndigheders synspunkter, og Parlamentet skal give sit samtykke. Men hvis Ungarn skal fratages sin stemmeret i Ministerrådet, kræver det enstemmighed blandt medlemslandene. Og her forventes Polen at blokere. 

Både Morten Løkkegaard og Margrete Auken anerkender, at det kan blive svært at fratage Ungarn stemmerettigheden af netop den grund. Men de understreger begge, at den politiske symbolværdi i Parlamentets afstemning er meget vigtig. 

"Det er vigtigt, vi sender et signal. Og bare fordi det er svært, betyder det ikke, at vi ikke skal forsøge," siger Morten Løkkegaard. 

Forrige artikel EU-Parlament tager stort skridt i retning af kontroversiel copyrightlov EU-Parlament tager stort skridt i retning af kontroversiel copyrightlov Næste artikel Altinget lancerer ny sæson af Europa-podcast Altinget lancerer ny sæson af Europa-podcast