Ideologisk uenighed tolkes som EU-skepsis

INTERVIEW: Ja-partierne er ideologisk uenige i EU-spørgsmål. De tør bare ikke at vise det af frygt for at fremstå som skeptikere af selve projektet. Det går ud over debatten, mener Venstres afgående EU-ordfører, Flemming Møller.
Signe Marie Enghave

Når det kommer til EU, tør ja-partierne ikke vise deres ideologiske forskelle af frygt for at blive misforstået som EU-skeptikere. Det betyder, at befolkningen ikke kan se forskel på partierne, og det er et stort problem for den danske EU-debat, mener Flemming Møller, som netop er afgået folketingsmedlem og EU-ordfører for Venstre.

"For at folk kan se forskellene, skal der jo være nogle forskelle, og de er nedtonet. Når det kommer til EU, handler det også om de ideologiske forskelle, men de bliver godt gemt i debatten. Meget af det kommer til at blive maskeret i et eller andet for eller imod EU, og det kommer til at fylde det hele. Det er ærgerligt, for der er massere af spørgsmål, hvor vi har forskellige ideologiske holdninger og synspunkter," siger Flemming Møller.

Tør ikke vise uenigheder 
Ifølge Flemming Møller er problemet, at partierne simpelthen ikke tør vise de ideologiske uenigheder, når det kommer til de europapolitiske spørgsmål, for det bliver hurtigt tolket som skepsis mod selve projektet EU.

"Al kritik af tingenes tilstand vil blive opfattet som en kritik i forhold til EU, i stedet for en politisk kritik af politiske holdninger i EU. Der bliver hele tiden en sammenblanding, og derfor er man nok forsigtig med kritikken - mere forsigtig end man egentlig burde være," siger han.

Fakta

Flemming Møller er uddannet dyrlæge og har siden 1995 været folketingskandidat for Venstre - først i Maribokredsen, efter valgkredsreformen i Lollandkredsen og sidst i Vordingborgkredsen.

Han var første gang midlertidig folketingskandidat i oktober og november 2003 og blev siden fast medlem, da Anders Fogh Rasmussen blev udnævnt som Natos generalsekretær i 2009. 

For at være EU-positiv er ikke det samme som at være positiv over for samtlige forslag fra EU-Kommissionen. For eksempel er Flemming Møllers eget parti, Venstre, kritisk over for budgetstigninger, men det skyldes parties liberale grundholdninger og ikke skepsis over for EU som projekt, forklarer han.

Foghs afløser 
Flemming Møller kom første gang i Folketinget i 2003 som stedfortræder i efteråret. Da Anders Fogh Rasmussen sidenhen blev udnævnt som NATO's generalsekretær i april 2009, blev Møller igen indkaldt og blev udnævnt som Venstres EU-ordfører. Et job, han synes har været spændende, men arbejdstungt.

Al kritik af tingenes tilstand vil blive opfattet som en kritik i forhold til EU, i stedet for en politisk kritik af politiske holdninger i EU. Der bliver hele tiden en sammenblanding, og derfor er man nok forsigtig med kritikken - mere forsigtig end man egentlig burde være

Flemming Møller
Tidl. MF og EU-ordfører for Venstre

"Jeg har haft en meget stor kontaktflade til mange forskellige ministerier og ministre. Det var spændende, at tingene ikke var givet med et fast flertal i Europa-udvalget; man skulle hele tiden vurdere, om det var et spørgsmål om at være sammen med de EU-positive partier eller de regeringspositive partier. Så man skulle virkelig have fingeren på pulsen og forstå politikken," siger Flemming Møller og tilføjer, at det dog kan være svært at udmærke sig i forbindelse med arbejdet i Europa-udvalget.

"Man er først og fremmest en slags damage controller. Man skal jo sørge for, at ministeren kommer igennem med et mandat. Derfor er det et meget vanskeligt sted at profilere sig. Man kan kun profilere sig negativt som regeringstøtte i det udvalg," siger han.

Trækker sig ikke helt tilbage
Flemming Møller blev som bekendt ikke genvalgt til Folketinget. Men selvom han ikke længere sidder på Christiansborg, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at han forlader den politiske debat.

"Jeg kan nok ikke holde kæft. Jeg har ikke specifikke planer om politik, men nu hvor jeg har gået og pakket sammen, er der mange papirer, jeg gerne vil have med hjem. Både på det europapolitiske område og på det nationale. Jeg kunne godt forestille mig, at jeg vil sige, at nu må vi snart med i euroen, det er der ikke så mange, der har lyst til at fortælle om for tiden. - Og når man ikke er på valg, er der ikke risiko for ikke at blive genvalgt, fordi man siger noget, ingen kan forstå," siger Flemming Møller.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller

Fhv. MF (V)
cand.med.vet. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1980)

0:000:00