Ingen bureaukrat – sådan har von der Leyen politiseret EU-Kommissionen

Under Ursula von der Leyens ledelse har EU-Kommissionen taget store politiske initiativer og blandt andet overtalt EU til at opruste og styrke samarbejdet med USA. Effektivt, men der er risici, afdækker politolog Calle Håkansson ved Malmø Universitet i ny forskning.

I sin State of the European Union-tale tidligere i år nævnte Ursula von der Leyen, at både budgetter og institutioner i EU skal forberedes på en udvidelse med blandt andre Ukraine. Ifølge Calle Håkansson viser Kommissionens ageren i krigen mellem Ukraine og Rusland, hvordan den har indtaget en mere aktiv rolle.
I sin State of the European Union-tale tidligere i år nævnte Ursula von der Leyen, at både budgetter og institutioner i EU skal forberedes på en udvidelse med blandt andre Ukraine. Ifølge Calle Håkansson viser Kommissionens ageren i krigen mellem Ukraine og Rusland, hvordan den har indtaget en mere aktiv rolle.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Covid-pandemien og Ruslands invasion af Ukraine er to eksempler, som Calle Håkansson, ph.d.-studerende i global politik, fremhæver for at illustrere den mere aktive rolle, som den nuværende Europa-Kommission har haft, og som han har studeret i sin afhandling, der præsenteres i december.

Da pandemien begyndte at sprede sig, var der først en vis forvirring om, hvad EU's rolle ville være. Men ret hurtigt tog Kommissionen initiativ til at foretage et fælles indkøb af vacciner.

"Det var en følsom sag fra begyndelsen, og det var et sats, der kunne have ført til stærk kritik, hvis det ikke havde ført til den vellykkede vaccineproces, som det blev," siger Calle Håkansson, der arbejder på Malmø Universitet.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00