Ingen tror på effekten af europæisk id-kort

BEVÆGELIGHED: Der er stor støtte til et europæisk id-kort med oplysninger om tidligere jobs og uddannelse, men de færreste tror på, at kortet vil få stor effekt på bevægeligheden på arbejdsmarkedet.
Byggebranchen har tidligere efterspurgt et id-kort med flere oplysninger, end det kort EU nu foreslår. BAT Kartellet hilser EU's forslag velkommen, men tror ikke, at det vil få en effekt.
Byggebranchen har tidligere efterspurgt et id-kort med flere oplysninger, end det kort EU nu foreslår. BAT Kartellet hilser EU's forslag velkommen, men tror ikke, at det vil få en effekt.Foto: Colourbox.dk

Parlamentet vil sende et signal om, at man prøver at gøre noget på området, men id-kortet er ikke et vidundermiddel.

Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet
Fakta
BAGGRUND:

- Byggebranchen har tidligere foreslået et id-kort til ansatte inden for branchen. Kortet skulle indeholde oplysninger om arbejderens uddannelse, og om man har taget forskellige kurser, som de danske myndigheder kræver. Det skulle gøre det lettere for arbejdsgivere og myndigheder at kontrollere, om de ansatte på landets byggepladser har de nødvendige kvalifikationer. Forslaget blev afvist af beskæftigelsesminister Inger Støjberg.

- Europa-Parlamentet har imidlertid foreslået et andet id-kort, som skal gøre det lettere at søge job på tværs af EU-landene. Kortet er også nævnt i en plan for et stort gennemsyn af det europæiske arbejdsmarked, som skal laves i 2012 og har til formål at gøre bevægeligheden bedre.

- Kortet skal gøre det lettere for arbejdsgivere at sammenligne uddannelsestrin og erfaring landene imellem og skal kun indeholde oplysninger om uddannelse og erhvervserfaring.


Kilde: Altinget.dk
Både politikere, DA og arbejdstagere tager godt imod et forslag fra Europa-Parlamentet om at indføre et personligt id-kort med oplysninger om uddannelse og erhvervserfaring. Men på trods af den varme velkomst tror ingen, at kortet vil få synlig effekt.

Formålet med kortet er at gøre det lettere at søge arbejde på tværs af EU-landenes grænser, men problemerne er så store, at et id-kort ikke kan løse dem, mener Morten Messerschmidt, medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti.

"Man prøver at gøre det lettere, og det hilser jeg velkommen. Men jeg har svært ved at se, hvordan problemet bliver løst med et id-kort. Problemet er, at det er svært at få anerkendt sin uddannelse i andre lande, ikke at man mangler et fælles dokument til at udveksle oplysninger i," siger Morten Messerschmidt.

Signal uden effekt
Id-kortet skal gøre det lettere og mere sikkert for arbejdsgivere at ansætte udenlandske ansøgere. Kortet giver EU's garanti for, at ansøgeren har de kvalifikationer, han eller hun påstår, og på den måde skal det skabe bedre muligheder for at søge arbejde på tværs af landegræsnerne.

S, SF og V er glade for, at der kommer fokus på området, men vil se effekten, før de tror på den. Christel Schaldemose (S) mener ikke, at kortet er en smutvej til en løsning på problemerne med at få anerkendt uddannelser landene imellem.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00