Inger Støjberg kommer på stemmesedlen til EU-valget

Danmarksdemokraterne kommer ved næste europaparlamentsvalg igen til at have Inger Støjbergs navn som en del af partinavnet, når danskerne 9. juni skal afgive deres stemme. Branding-ekspert finder det besynderligt, men er ikke overrasket over valget.

Inger Støjbergs (DD) navn kommer til at være på stemmesedlen ved næste europaparlamentsvalg, selvom det ikke bliver muligt at stemme hende til Bruxelles.  
Inger Støjbergs (DD) navn kommer til at være på stemmesedlen ved næste europaparlamentsvalg, selvom det ikke bliver muligt at stemme hende til Bruxelles.  Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Magnus Garde-Strandberg

Stemmesluger og partistifter Inger Støjberg kommer til at stå på stemmesedlen, når danskerne til juni skal stemme til europaparlamentsvalget.  

Men det kommer til at ske på en utraditionel måde.

For selvom hun ikke stiller op som kandidat til europaparlamentsvalget for Danmarksdemokraterne, kommer hendes navn til at figurere på stemmesedlen alligevel. 

Det bekræfter Indenrigsministeriet og Danmarksdemokraterne over for Altinget.

Hvis du går ind på vores hjemmeside, og andre platforme, så vil du ret hurtigt kunne se, at her er der tale om Inger Støjbergs… om ikke parti, men i hvert fald at hun er partiformand

Steen Thomsen
Partisekretær, Danmarksdemokraterne

Ud fra liste Æ vil der stå ”Danmarksdemokraterne – Inger Støjberg”, ligesom på stemmesedlen ved folketingsvalget i 2022, hvor det nystiftede parti drønede ind i Folketinget med 14 mandater.  

”Som nyt parti var det ret godt at blive forbundet med Inger Støjberg. Derfor gør vi det også til det kommende EP-valg,” siger Steen Thomsen, der er Danmarksdemokraternes partisekretær, og fortsætter:

”Vi oplever stadigvæk, at folk ikke kan huske, hvad partiet lige hedder, så vi gør det for at hjælpe folk på vej.”

Inger Støjberg blev med 47.211 personlige stemmer ved folketingsvalget i 2022 kun overgået af statsminister og S-formand Mette Frederiksen.

Læs også
 

Ikke unfair 

Til europaparlamentsvalget har Danmarksdemokraterne Kristoffer Storm opstillet som spidskandidat. Han er ifølge en Epinion-måling lavet for Altinget og DR blandt de to mindst kendte spidskandidater til EU-valget. 77 procent af vælgerne ved ikke, hvem han er.

I Steen Thomsens øjne er det alligevel ikke unfair, at Danmarksdemokraterne har deres profilerede formand på stemmesedlen, uden hun stiller op.

”Det vil tydeligt fremgå af stemmesedlen, hvem man kan stemme på. Så det er alene ved partinavnet, at man kan se, at det er et parti, der har tilknytning til Inger Støjberg,” siger han.

På jeres hjemmeside, Facebook og Instagram, har I ikke Inger Støjbergs navn i logoet. Hvorfor er hendes navn ikke også at finde der?

”Vi kan i andre sammenhæng tydeliggøre, at Inger Støjberg er en del af partiet. Hvis du går ind på vores hjemmeside, og andre platforme, så vil du ret hurtigt kunne se, at her er der tale om Inger Støjbergs… om ikke parti, men i hvert fald at hun er partiformand,” siger han og fortsætter:

”Det er her i starten, hvor vi er et nyt parti, vi bruger navnet. På et senere tidspunkt er det planen at skippe tilføjelsen.”

Hvor lang tid tror du, der går, før man fjerner Inger Støjbergs navn fra partinavnet i forbindelse med et valg?

”Jeg vil gætte på, at tiden er til det ved næste folketingsvalg.”

Ekspert finder det besynderligt

Mangeårig reklamemand og Venstre-rådgiver Steffen Hjaltelin finder det besynderligt, at Danmarksdemokraterne opstiller med partiformandens navn. Han er er dog ikke overrasket over valget.

Læs også

”Det bekræfter opfattelsen, mange har, om, at partiet stadigvæk er lig med Inger Støjberg,” lyder vurderingen.

Alligevel kan det vise sig at være ekstremt vigtigt at have partiformandens navn på listen – specielt i en EU-valgkamp, hvor det tidligere har vist sig afgørende at opstille profiler.  

”Det er en relativt ukendt spidskandidat, de har taget. Ved at sætte Inger Støjberg på stemmesedlen får partiet et langt mere kendt navn end de øvrige partier,” siger Steffen Hjaltelin og tilføjer: 

”På et tidspunkt bliver det et problem for brandet 'Inger Støjberg'. Skal Danmarksdemokraterne om 20 år stadig være et parti, som skal være Inger Støjberg med følge, eller skal partiet på et tidspunkt til at leve i egen ret?”

Danmarksdemokraterne blev stiftet 23. juni 2022. Da partiet blev opstillingsberettiget til seneste folketingsvalg, godkendte Valgnævnet navnet: ”Æ. Danmarksdemokraterne – Inger Støjberg”.

Hvis navnet skal ændres, kræver det, at partiet ansøger om navneændring hos selvsamme Valgnævn.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Kristoffer Hjort Storm

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (DD), Rådmand (DD), Aalborg Kommune, regionsrådsmedlem (DD), Region Nordjylland
Gymnasial

Steen Thomsen

Partisekretær, Danmarksdemokraterne, fhv. partisekretær, Dansk Folkeparti
handelsskole, bankuddannelse, videregående bankuddannelse (Danske Bank Akademi)

0:000:00