Kari: Vil du lytte til borgerne, Stine Bosse?

REPLIK: Mon Stine Bosses ønske om, at der skal lyttes til borgerne angående EU, også betyder, at hun nu bakker op om at spørge dem direkte, spørger Rina Ronja Kari, medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Af Rina Ronja Kari
Medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU

Lyt til danskerne, og tal positivt om EU, lyder opfordringen fra Europabevægelsens Stine Bosse til politikerne på Altinget i onsdags.

Ifølge Bosse afspejler politikerne ikke den EU-positivitet, hun mener, findes i 70 procent af befolkningen.

Selvom jeg ikke kan genkende, at de danske politikere skulle mangle EU-positivitet, er jeg helt enig med Stine Bosse i, at vi skal lytte mere til borgerne.

Flere folkeafstemninger giver indflydelse
Spørgsmålet er, om Bosses vilje til det strækker sig så langt, at Europabevægelsen nu vil bakke op om flere folkeafstemninger?

Det er jo trods alt den mest direkte måde at lytte til borgerne på!

Meningsmålinger går op og ned. Det så vi for eksempel i meningsmålingerne op til afstemningen om retsforbeholdet, som stort set alle pegede på et ja til at afskaffe forbeholdet. Men 53,1 procent endte som bekendt med at stemme nej.

Danskerne har flere andre gange også stemt nej til at afgive mere magt til EU.

Desværre bliver vi langtfra spurgt, hver gang det sker!

I Folkebevægelsen mod EU kæmpede vi for eksempel for en folkeafstemning om EU’s finanspagt, som i Danmark er implementeret gennem lofter over budgetterne i kommuner og regioner.

Vi kæmpede også for en folkeafstemning om Lissabon-traktaten, EU’s grundlov, som vi heller ikke fik lov til at stemme om, inden Folketinget indførte den i 2008. 

Tre ønsker om en folkeafstemning
Vi har tit stået ret alene med den kamp. Jeg havde håbet, at Stine Bosses lyst til at lytte til borgerne betød, at vi nu har fået en ny allieret. Stine Bosse har desværre afvist det på Twitter. Men jeg vil alligevel slå et slag for et par oplagte muligheder for at lytte mere til borgerne:

Vi kan for eksempel starte med at arbejde for en folkeafstemning om CETA – den kontroversielle handelsaftale mellem EU og Canada.

Det bliver også snart helt aktuelt med en folkeafstemning om EU’s bankunion, som vil give EU indflydelse på, hvordan vi kontrollerer vores banker. 

Men det, der trænger sig allermest på, er i virkeligheden en folkeafstemning om selve EU-medlemskabet! EU har jo ændret sig markant fra det handelssamarbejde, vi stemte om i 1972, til den stadigt mere omfattende union, vi er med i dag.

Hvad siger du, Stine Bosse – er du alligevel med på at lytte til borgerne sammen?

Forrige artikel Debat: Fælles EU-hær efter Trump og Brexit? Debat: Fælles EU-hær efter Trump og Brexit? Næste artikel Dansk Erhverv: Britisk toldudspil er hverken realistisk eller ønskeligt Dansk Erhverv: Britisk toldudspil er hverken realistisk eller ønskeligt
Overblik: Det vil det tyske EU-formandskab

Overblik: Det vil det tyske EU-formandskab

EU-FORMANDSKAB: Coronakrisen sætter uundgåeligt tonen for det nye tyske formandskab for EU’s ministerråd. Men også en suveræn europæisk digital infrastruktur og højere klimamål er på programmet med Tyskland for bordenden.