KL: Claus Hjort presser os til at udlicitere

JOBCENTRE: Kommunerne føler sig tvunget til at udlicitere til private aktører, viser nyt lovforslag. Vi laver det om, siger Dansk Folkeparti.
Anders Heissel

Når kommunerne til august overtager beskæftigelsesindsatsen, vil de blive presset til at udlicitere til private firmaer.

Det mener Erik Nielsen (S), formand for KL's Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalg, for ifølge lovforslaget fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil kommunerne få halvdelen af deres udgifter til administration tilbage fra staten, hvis de udliciterer opgaverne til private aktører.

"Hvis vi finder private aktører, slipper vi billigere i refusion, og derfor er der et incitament til at lave refusions-tænkning. Og det betyder, at kommunerne kan risikere at skulle fyre ansatte, fordi de gerne vil udlicitere. Det er der ingen grund til. Vi mener ikke, at man skal give større fordele ved at udlicitere frem for at holde det i kommunalt regi," siger Erik Nielsen.

Giver ingen mening 
Og forslaget er helt skævt, fordi kommunerne netop har fået opgaven, påpeger han.

Det giver ingen mening at lægge et incitament ind om at udlicitere, når kommunerne lige har fået opgaven.

Erik Nielsen (S)
Formand for KL's Erhvervs- og Arbejdsmarkedudvalg

"Det giver ingen mening at lægge et incitament ind om at udlicitere, når kommunerne lige har fået opgaven," siger Erik Nielsen.

Også Bjarne Laustsen, medlem af Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg for Socialdemokraterne, er kritisk over for refusionen.

"Hvorfor ikke bare sige, at det er staten, der udliciterer det. Hvorfor skal det over kommunen først. Kommunerne er tvunget til at udlicitere, og det er i strid med, at kommunerne skal kunne gøre det billigst muligt. Dette handler om, at Claus Hjort hellere vil privatisere end at kommunalisere. Folk er blevet snydt," siger Bjarne Laustsen.

DF: Vi er i gang
Men bare rolig, siger Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted. Problemet er i gang med at blive løst.

"Vi er opmærksomme på kommunernes anke. Jeg har snakket med ministeren så sent som i dag (onsdag, red.), og han vil kigge på det. Kommunerne skal selvfølgelig ikke tvinges til at udlicitere så meget som muligt. Vi skal også tilgodese de kommuner, der selv vil gøre det og ansætte flere folk. Vi ser på, hvordan vi kan gøre det fornuftigt," siger Bent Bøgsted.

Men det skal stadig være muligt at udlicitere, siger DF's ordfører.

"Muligheden skal stadig være der for kommunerne til at udlicitere på områder, som de måske ikke selv kan klare. Og hvis vi helt sagde stop for udlicitering, ville vi jo blokere for, at eksempelvis a-kasserne kunne overtage opgaver, og det er der nok heller ikke interesse for. Vi skal finde den gyldne middelvej," siger Bent Bøgsted.

Det er ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Nielsen

Fhv. borgmester 1994-2020, Rødovre (S) og formand for KL 2012-14
Udlært maskinarbejder 1973

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

0:000:00