Debat

Kofod: EU har ikke lært noget af de ydre grænsers sammenbrud i 2015

EU kommer ikke til at løse problemerne med migration for os, det bliver medlemsstaterne. Europa har ikke lært nok af flygtningestrømmen i 2015. EU besidder ikke den politiske vilje til reelt at løse problemet, skriver Peter Kofod.

Det bliver ikke EU, der kommer til at løse problemerne med migration for os. Det bliver Europas medlemsstater, der er nødt til at tage et hårdt og nødvendigt opgør med kommissærvældet i Bruxelles, skriver Peter Kofod.
Det bliver ikke EU, der kommer til at løse problemerne med migration for os. Det bliver Europas medlemsstater, der er nødt til at tage et hårdt og nødvendigt opgør med kommissærvældet i Bruxelles, skriver Peter Kofod.Foto: Jan van de Vel / Europa-Parlamentet
Peter Kofod
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ved sidste års State of the Union-debat tale talte jeg om, hvad det var for et EU, vi havde, og ikke hvilket EU, vi ønskede os.

Jeg talte om, hvor stor og umætteligt EU-systemet var blevet under og efter coronakrisen. Hvordan coronakrisen allerede på daværende tidspunkt, havde været en enorm katalysator for større EU-budgetter, højere pris for medlemskabet, fælles lån, store pengegaver til lande, der ikke vil reformere sig selv - mens vi gør det - og ikke mindst egne EU-skatter og afgifter.

Ting, som selv store føderalister aldrig havde troet mulig. Endda føderale finansforslag, som selv Angela Merkel tidligere havde været indædt modstander af, var hokus pokus pludseligt blevet til virkelighed.

På kort tid omkalfatrede man store dele af EU-samarbejdet. Det var endda så nemt, at man end ikke behøvede at spørge om et folkeligt mandat.

Vi står igen på kanten

Her på bagkanten af de begivenheder, kan jeg paradoksalt nok stå og savne den form for gennemtrumfende politiske vilje. Ikke politikken, ikke forslagene, ikke føderalismen – for guds skyld – men viljen til rent faktisk at gøre noget ved problemerne.

Hvor det før var ganske få lande, der stod alene med kravet om sikre grænser, er der i dag langt flere lande, der ønsker stærke, sikre grænser.

Peter Kofod
MEP (DF)

For kære venner, jeg skal hilse og sige, at lige præcis dén vilje, er fuldstændig fraværende i EU, når vi kigger på et fundamentalt vigtigt område, nemlig migrationskrisen.

For man havde frygtet det. Man havde forudset det. Ja, faktisk var vi aldrig reelt ude af krisen. Ikke desto mindre står vi igen på kanten af en helt uholdbar situation ved de ydre grænser.

Situationen er ikke ny. Vi husker alle billederne fra 2015, hvor de ydre grænsers sammenbrud resulterede i en enorm menneskestrøm til Europa. Det var på alle måder uansvarligt og uholdbart.

EU har ikke politisk vilje til at løse problemet

Der er en god og en dårlig lære, at drage ved det.

Den gode ting er, at Europa faktisk har lært noget. Altså, medlemsstaterne har lært noget. Hvor det dengang var ganske få lande, der stod alene med kravet om sikre grænser, er der i dag langt flere lande, der ønsker stærke, sikre grænser.

Seneste positive eksempel på det, var rådsmødet for ministrene, der er ansvarlige for migration, hvor den danske minister, Mattias Tesfaye (S), rigtigt sagde, at vi har brug for hegn og mure til at beskytte Europa. Det er en rigtig erkendelse.

Den dårlige ting er, at EU ikke har lært tilstrækkeligt. Ja faktisk ikke noget. EU besidder simpelthen ikke den politiske vilje til reelt at løse problemet.

Det er EU’s top den er galt med

Det afspejler sig blandt andet i det fuldkommen mangelfulde mandat, man har givet til Frontex, der jo på trods af medlemsstaters bestræbelser på sikre sig, ikke har de fornødne muligheder til faktisk at hjælpe med at holde illegale migranter aktivt ude af Europa. Det går ikke.

Jeg vil gerne budgettere flere midler og mandskab til Frontex, men så længe det manglende politiske mandat resulterer i, at Frontex er en velkomstkomité i politiuniform uden magt til reelt at bremse migranterne – så nytter det intet.

I sommer kom der endda en beretning fra EU’s egen vagthund, Den Europæiske Revisionsret, der viste, at Frontex ikke løser sin opgave med at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet og ulovlig indvandring på tilfredsstillende vis.

Det er ikke Europa, der er galt på den. Det er ikke den voksende skare af medlemsstater som blandt andet Danmark, Østrig, de fire Visegradlande, Bulgarien, Grækenland, Kroatien med flere, der er galt på den. Det er EU’s top.

Hårdt og nødvendigt opgør med kommissærvældet

Det bliver ikke EU, der kommer til at løse problemerne med migration for os - det bliver Europas medlemsstater, der er nødt til at tage et hårdt og nødvendigt opgør med kommissærvældet i Bruxelles, der under påskud af medmenneskelighed, tolerance og rummelighed opretholder et system, hvor menneskesmuglere bliver rige, hvor migranter på flugt på tragisk vis drukner og hvor indvandringens mange bagsider med rette gør mange mennesker i Europa bekymrede og utrygge.

Nationalstaterne kan ikke i længden leve med de byrder, som masseindvandringen lægger på os. Derfor er det mildest talt en totalt utidig tilgang, at kommissionen ikke for længst har droppet deres fatamorgana om omfordeling af migranter. Det løser ikke noget problem - det tilpasser bare Europa til en situation, der slet ikke er holdbar. Ikke i nu - slet ikke i fremtiden.

Vi kan godt diskutere, hvilke mennesker, der i fremtiden skal have adgang til Europa. Men det er lidt en pseudodiskussion. For selvfølgelig kan vi visitere folk i fordøren - det giver bare ingen mening, så længe bagdøren - altså de ydre grænser - står på vid gab.

Derfor skal EU lære af Europa og den udvikling, der i de seneste år har været i en hel del af nationalstaterne. Det må være kernen.

Dette debatindlæg er den skriftlige version af en tale, som blev holdt i Altingets Gård 10. september som led i et EU-debatmøde, der var finansieret af Europa-Parlamentets kontor i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00