Korruptionsbekæmper foreslår nye krav til udnævnelser af topembedsmænd

Sager om mink og en ulovlig instruks får Transparency International Danmark til at rejse en diskussion om behov for klarere kriterier for at udpege topembedsmænd, og om det er uhensigtsmæssigt, at Djøf både er fagforening for departementschefen og den fuldmægtige.

Jesper Olsen blev i 2020 formand for Transparency International. Desuden arbejder han som ekstern lektor ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.
Jesper Olsen blev i 2020 formand for Transparency International. Desuden arbejder han som ekstern lektor ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Fra et skrivebord med udsigt til Statsministeriet hen over byens tage i det centrale København er ord som korruption og magtmisbrug hverdagstale.

Bag skærmen sidder formanden for Transparency International Danmark, Jesper Olsen, og for tiden fylder også embedsværket i centraladministrationen hans tanker. Herunder om det er nødvendigt at stille større krav til de øverste embedsmænd i kølvandet på sidste års hudfletninger af embedsværkets rolle i både instruks- og minksagen.

“Man kan se, at der er sket et svigt i de øverste kæder hos nogle af de embedsmænd, der er tæt på politikerne i den balance og de mekanismer, der er i pligter for embedsmænd,” siger Jesper Olsen, der også er ekstern lektor i offentlig ret på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00