Krav om 500 milliarder kroner mere til EU-kasserne: Det skal de bruges til

Kun halvvejs igennem EU’s syvårige budgetperiode er nogle kasser allerede ved at være tomme. Nu beder EU-Kommissionen om 500 milliarder kroner mere til at hjælpe Ukraine, bruge flere penge på migration og styrke europæiske virksomheder i det globale kapløb. Men den største regning kommer fra øgede renteudgifter.

EU's budgetkommissær, Johannes Hahn, vil have EU-landene til at spytte mere i fælleskassen.
EU's budgetkommissær, Johannes Hahn, vil have EU-landene til at spytte mere i fælleskassen.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Verden er forandret. Det skal EU-budgettet også tage højde for. Sådan lød budskabet fra EU-Kommissionen, da den tirsdag bad de 27 EU-lande om at finde små 500 milliarder kroner på kistebunden til at dække de økonomiske huller i de europæiske regnskaber, som allerede nu kan anes i horisonten.

Egentlig løber EU-budgettet fra 2021 til 2027, og det var et stort og drabeligt sværdslag at få landet tilbage i 2020. Men med pandemi, krig, inflation og energikrise er pengene blevet brugt med meget større hastighed en forudset. Det betyder, at der skal en solid saltvandsindsprøjtning til for at kunne finansiere de prioriteter, som Unionen har udpeget for sig selv, lyder argumentet. Herunder støtte til Ukraine, flere penge til migration og grænsekontrol og mere fokus på at kunne støtte europæisk erhvervsliv i den globale konkurrence.

”Hvis vi vil være en seriøs politisk og økonomisk spiller på globalt plan, har vi brug for flere ressourcer,” sagde EU’s budgetkommissær, Johannes Hahn, da han fremlagde regnestykket i Bruxelles.

0:000:00