EU-kommissær i Danmark: "Der er ikke noget galt med", at Mette Frederiksen samarbejder med Israel

Danmarks samarbejde med Israel og Østrig er ikke et problem. Det sagde Thierry Breton, der står i spidsen for EU-Kommissionens særlige vaccine taskforce, efter et møde med den danske regering og en række danske virksomheder torsdag. Han understregede dog flere gange betydningen af "at stå sammen" i EU. Se det efterfølgende pressemøde her.

Kristine Korsgaard

Kommissær Thierry Breton, der står i spidsen for Europa-Kommissionens særlige vaccine taskforce, er torsdag i København.

Her har han mødtes med statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) samt repræsentanter for danske virksomheder fra den såkaldte lifescience-branche til et møde i Erhvervsministeriet.

Temaet for dagens drøftelser var styrkelse af vaccinekapacitet i EU, og hvordan virksomheder i Danmark kan bidrage.

"De talentfulde mænd og kvinder i de danske virksomheder bliver ekstremt vigtige for at løfte denne opgave," sagde Thierry Breton ved det efterfølgende pressemøde, hvor kun Jeppe Kofod deltog for den danske regering.

Kommissæren sagde også i sin indledning, at europæerne kan forvente at få et nogenlunde normalt liv tilbage til sommer. Og at samarbejdet i EU er afgørende:

"Vi vinder kun over denne pandemi, fordi vi står sammen," sagde han.

Ikke noget galt med Israel-rejse
Thierry Breton blev derefter spurgt, hvordan han ser på den danske regerings samarbejde med Østrig og Israel. Den danske statsministers rejse til Jerusalem er nemlig blevet kritiseret for blandt andet at underminere samarbejdet i EU om at skaffe vacciner nok og at få en større produktion op at stå.

"Da jeg hørte, at kansler Sebastian Kurz og Danmarks statsminister var inviteret til Israel, tænkte jeg: Ok, der ikke noget galt med det. Og i øvrigt var jeg straks dagen efter i Østrig og havde en times drøftelse ansigt til ansigt med kansleren, og han fortalte mig, at de alene havde drøftet et forskningsmæssigt samarbejde, som er vigtigt," sagde Breton.

Vi vinder kun over denne pandemi, fordi vi står sammen

Thierry Breton
EU-kommissær med ansvar for særlig vaccinetaskforce
 

Alle må gøre, hvad de vil
Han pegede på, at Israel i dag ikke har nogen produktion af vacciner.

"Og vi ved alle, at emnet for mødet i dag er at øge kapaciteten til produktion af vacciner," sagde kommissæren.

Både Mette Frederiksen og statslederne i Israel og Østrig har dog talt om at samarbejde om netop produktion af vacciner.

Det fik dog ikke Thierry Breton til at udtale kritik af Danmark, da han blev spurgt, om han vil kunne acceptere sådan et samarbejde uden om EU:

"Det er slet ikke noget issue. Selvfølgelig. Alle må gøre, hvad de vil," sagde han.

Læs også
 

Vaccinekommissær på rundrejse
De seneste uger har Thierry Breton blandt andet besøgt Italien, Østrig og Holland.

Han sagde, at menneskeheden står over for en gigantisk opgave, man aldrig har prøvet før:

"I løbet af få måneder skal vi opbygge kapacitet til at vaccinere milliarder af mennesker".

Derfor skal private virksomheder i Europa samarbejde om at stille de dele af produktionen til rådighed, som de hver især er i stand til. For Danmarks vedkommende er det især fabrikker, der kan påfylde vaccinerne, nævnte han.

Thierry Breton forventer, at EU ved årsskiftet vil være den del af verden, der producerer flest vacciner.

Immunitet til juli
Selv om Israel, USA og enkelte andre lande er langt foran EU med at udrulle vacciner, afviser han, at der er blevet begået fejl.

Israel er et særtilfælde, fordi landet har indgået en særaftale med en vaccineproducent på vilkår, man aldrig ville kunne acceptere i EU, forklarede han.

Hvad angår USA og andre steder sagde Breton, at EU udruller vacciner i samme takt, men at vi er to uger bagud, fordi "det var ekstremt vigtigt" for EU at bruge den nødvendige tid på at kvalitetssikre vaccinerne, før de blev godkendt og kunne bruges.

Kommissæren sagde i øvrigt, at han forventer, at europæerne mere eller mindre kan få deres normale liv tilbage i løbet af sommeren.

"Juni-juli er et godt mål at sigte efter for immunitet," sagde han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00