Løkke tager til krisemøde om migration i Bruxelles

MIGRATION: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager til et hasteindkaldt møde i Bruxelles, hvor temaet er migration og asyl i EU. Det er kommissionsformand Jean-Claude Juncker, der har taget initiativ til mødet, hvor også Frankrig og Tyskland deltager.

Et italiensk skib med nogle af de migranter, der hvert år ankommer til EU.
Et italiensk skib med nogle af de migranter, der hvert år ankommer til EU.Foto: Pau Barrena/AFP/Ritzau Scanpix
Kristoffer Kvalvik

BRUXELLES: Statsledere fra en række EU-lande mødes søndag i Bruxelles til et såkaldt uformelt møde om migration.

Heriblandt statsminister Lars Løkke Rasmussen, der sammen med blandt andet stats- og regeringledere fra Frankrig, Tyskland og Østrig skal diskutere, hvordan man vil styrke samarbejdet på området.

Mødet er kommet i stand, efter at Tysklands kansler, Angela Merkel, er kommet under politisk pres hjemmefra for at finde en måde, hvorpå man kan håndtere asylansøgere i Tyskland, der allerede har været igennem andre EU-lande.

Italien er et af de EU-lande, hvorfra asylansøgere bevæger sig videre mod Tyskland.

Og egentlig forventes det, at støvlelandet skal deltage i mødet søndag. Men efter at et udkast til aftalen blev lækket, er der kommet nye toner fra Rom.

Notatet viser, at man vil fokusere på at begrænse asylansøgeres bevægelsesfrihed indenfor EU ved at begrænse deres adgang til ydelser i landet, hvor de har søgt asyl.

Derudover vil man have flere ID-tjeks af migranter og asylansøgere og en større indsats for at får sendt afviste asylansøgere hjem.

Det er Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini, utilfreds med. Ifølge ham lægger aftalen op til at tackle Tysklands asylproblemer frem for Italiens.

Derfor opfordrer han Italiens premierminister, Giuseppe Conte, til at blive hjemme.

"Hvis vi tager til Bruxelles for at spille stykket, der allerede er skrevet af Frankrig og Tyskland, hvis de påtænker at sende os flere migranter i stedet for at hjælpe os, så skal vi slet ikke tage afsted. Vi sparer pengene fra turen," sagde han ifølge Politico til italiensk radio.

Den danske regering er interesseret i mange af de løsninger, som er nævnt i notatet, men er hæmmet af retsforbeholdet, da det betyder, at vi ikke er med i EU's fælles asylpolitik.

Topmøde ugen efter
Mødet søndag kommer få dage, inden samtlige stats- og regeringschefer i EU skal til topmøde i selvsamme by.

Her er migration og asylpolitik også på dagsordenen, og Dimitris Avramopoulos, EU-kommissær med ansvar for migration, er mere positivt anlagt, end han var under flygtningekrisen i 2015:

"Vi er allerede kommet langt fra udgangspunktet for tre år siden."

Han præsenterede torsdag et notat forud for mødet topmødet, der løber fra 28. til 29. juni, og her skal landene forsøge at blive enige om fem store udeståender:

Et styrket fælles europæisk asylsystem, øget antal tilbagesendelser, øget støtte til nordafrikanske lande, gennemførelse af EU-Tyrkiet-erklæringen og bedre grænsekontrol. 

Særligt et fælles asylsystem er noget, Dimitris Avramopoulos gerne ser landene nå til enighed om inden årets udgang:

”Det er jeg sikker på, kan lade sig gøre. Jeg har set og været igennem alt det arbejde, som er blevet udført de seneste to år, og vi er virkelig næsten i mål.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00