Løkke til Vestagers fødselsdagsreception: Ryk til højre, hvis I vil beholde kommissærposten

TILLYKKE: Statsministeren og andre tidligere politiske modstandere og medspillere hyldede fredag Margrethe Vestager i anledningen af hendes 50-års fødselsdag. I sin tale kom Løkke med prisen for en kommissærpost: Et ryk mod højre.

En halvtredsårs fødselsdag er ofte ikke en diskret affære.

Og det var det sandelig heller ikke, da Margrethe Vestager fredag havde inviteret til fødselsdagsreception i Fællessalen på Christiansborg. Køen for at ønske den danske EU-kommissær tillykke var så lang, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til sidst måtte have en forlomme af nogle andre gæster for at nå at give sine lykønskninger, før talerne begyndte.

Løkke var selv en af de mange talere, og han fandt også tid til at komme med en opfordring til hendes partikollega Morten Østergaard: "Det gælder jo bare om at rykke sig, Morten."

Opfordringen kom, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) igen understregede, at der i Danmark er tradition for at finde kommissærerne blandt regeringens egne rækker. ”Sådan er det jo.”

Hans opfordring medførte en del latter i salen.

"Så snart man rejser uden for Danmark, er vi medlem af det samme parti. Og det er nu meget rart," sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blandt andet i sin tale til Vestager. (Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget)

Statsministeren har tidligere sagt til Altinget, at regeringen endnu ikke har taget stilling til, hvem der skal være kommissærkandidat, men at det traditionelt er det parlamentariske flertals gruppe, der udnævner en kommissær. Dermed sendte han allerede i februar et signal om, at den nye kommissær, der skal udnævnes i efteråret 2019, skal komme fra et af regeringspartierne, hvis han stadig er statsminister.  

Om Vestagers arbejde som kommissær havde statsministeren dog kun én ting at sige:

”Fremragende.”

Det skyldes især hendes upopularitet hos store internationale firmaer, som ifølge Løkke er grunden til hendes store popularitet herhjemme.

Stærk forhandler og holdkammeret
Blandt de mange gæster var Bjarne Corydon, og han havde også et par ord til Vestager, selvom han oprindeligt ikke var på programmet med navnene på dem, der skulle give kommissæren ord med på vejen. 

”Min tale til dig er personlig. Den kommer fra et medlem af den meget eksklusive klub, der står fuldt ved, hvad den tidligere regering lavede,” sagde tidligere S-finansminister og nuværende chefredaktør for Børsen, Bjarne Corydon.

Ved den bemærkning skød den tidligere socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt dog en hånd i vejret. Hun var sammen med sin mand Stephen Kinnock også mødt op for at fejre kommissæren.

En socialdemokrat, der dog glimrede ved sit fravær, var Mette Frederiksen.

Corydon lagde i sin tale vægt på Vestagers værdi som holdkammerat, men også hendes styrke som politisk forhandler, og henviste til de lange finanslovsforhandlinger, som han gennemgik med blandt andre Margrethe Vestager.

Bjarne Corydon sagde i sin tale, at han var meget stolt over at have været med til at udpege Vestager til kommissær. (Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget)

Morten Østergaard: Du har gjort det umulige
Tilbage i 2014 var den nydøbte radikale leder Morten Østergaards ord til Vestager: ”Don’t be a stranger”.

Det så ikke ud til at være sket i løbet af tiden, der er gået. Da Morten Østergaard, der også pænt måtte stå i kø for at hilse på sin gamle formand, endelig nåede frem, fik han ikke bare et knus, men en god gammeldags krammer.

"May the force be with you," sagde Morten Østergaard (R) og afsluttede sin tale, med en reference til det lyssværd, Vestager gav ham, da han blev leder af Radikale. (Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget)

Og hans tale var også lutter rosende ord og kammeratlige minder. Han bemærkede ligeledes Margrethe Vestagers popularitet.   

”Du har gjort det umulige,” sagde han og henviste til hendes store popularitet herhjemme på trods af, at europapolitik ellers ikke er det, danskerne ynder at følge mest med i.

Også gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen og partiformand Svend Thorhauge havde kun ros til Margrethe Vestager i anledningen af hendes store dag.

”Vi tror på EU”
Dagens æresgæst Margrethe Vestager selv tillod dog ikke, at rampelyset kun hvilede på hende. Hun understregede, at ingen af hendes resultater var nogen, hun kunne have opnået alene. Samtidig brugte hun anledningen til at slå et slag for vigtigheden af arbejdet i EU.

”Vi tror på Europa. Vi samarbejder i Europa, og vi lytter til Europa. Når vi gør det, så bliver Danmark meget større,” sagde hun.

Se hele Margrethe Vestagers tale i videoen herunder.

Forrige artikel Europæisk patentchef: ”Danmark er et meget innovativt land” Europæisk patentchef: ”Danmark er et meget innovativt land” Næste artikel Det sker i EU: Møder med May og Merkel Det sker i EU: Møder med May og Merkel