Lykke Friis vender tilbage til EU-stoffet

ORDFØRER: Tidligere klima- og energiminister og EU-ekspert Lykke Friis er netop blevet udnævnt som Venstres nye EU-ordfører. Hun erstatter Flemming Møller, som ikke blev genvalgt ved valget.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Morten Øyen
Det bliver tidligere klima- og energiminister Lykke Friis, der skal være Venstres nye EU-ordfører. Allerede under valgkampen dannede Lykke Friis flere gange makkerpar med partiformand Lars Løkke Rasmussen, og det er ikke overraskende, at hun har fået en post, som er vigtig på grund af det kommende EU-formandskab.

Selv skriver hun på Facebook lige efter udnævnelsen:

"Europaordfører. Takker for tilliden og glæder mig til comeback. Der bliver nok at rive i med den verserende krise".

Lykke Friis blev i første omgang landskendt i medierne netop som EU-ekspert. Hun har tidligere også formidlet sin interesse og viden om EU-forhold som foredragsholder, og hendes evne til netop at formilde dette stofområde let og forståeligt betød, at hun modtog DR's Rosenkjærspris i 2008.

Lykke Friis var opstillet for første gang til valget i år og strøg ind med hele 30.910 personlige stemmer i Østjyllands Storkreds. Venstres tidligere EU-ordfører, Flemming Møller, opnåede ikke valg.

Lykke Friis er 41 år og har en ph.d. i international politik fra Københavns Universitet. Før hun blev udnævnt til minister, har hun blandt andet været forskningschef ved Dansk Udenrigspolitisk Institut, europapolitisk chef for Dansk Industri og prorektor ved Københavns Universitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

Flemming Møller

Fhv. MF (V)
cand.med.vet. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1980)

0:000:00