Analyse af 
Jojje Olsson

Macron vil distancere Europa fra USA, men skaber splittelse i EU

Der er jackpot for Kina, når Emmanuel Macron citerer Beijings ordbog om at øge afstanden til USA. Resultatet er, at han smider Taiwan under bussen til fordel for et mere uafhængigt Europa, skriver Taiwan-baserede Jojje Olsson.

Under Joe Biden har USA
forsøgt at samarbejde med allierede for at afskrække et kinesisk angreb på
Taiwan. Macrons vision om et Europa, der per definition balancerer mellem USA
og Kina, gør afskrækkelseseffekten markant mindre, skriver Jojje Olsson.
Under Joe Biden har USA forsøgt at samarbejde med allierede for at afskrække et kinesisk angreb på Taiwan. Macrons vision om et Europa, der per definition balancerer mellem USA og Kina, gør afskrækkelseseffekten markant mindre, skriver Jojje Olsson.Foto: AP Photo/Thibault Camus, Pool/TT
Jojje Olsson

Under sit tre dage lange besøg i Kina i begyndelsen af måneden tilbragte Emmanuel Macron omkring otte timer sammen med landets leder, Xi Jinping, hvilket ifølge den franske præsident viser, hvordan Frankrig "ikke er et land som alle andre". Før han gik, fortalte en af hans rådgivere også stolt medierne, at kun få verdensledere har lov til at tale med Xi så længe.

Mellem røde løbere og teselskaber med Xi Jinping sagde den franske præsident alt, hvad hans generøse værter overhovedet kunne ønske at høre.

Jojje Olsson

Forinden havde Macron udtalt, at hovedformålet med turen var at overbevise Xi om at påvirke Rusland til at stoppe kampene i Ukraine. Men der var ingen succes på det punkt.

0:000:00