Mange vælgere i tvivl om retsforbeholdet
MÅLING: Hver tredje vælger ved ikke, hvad de skal mene om den kommende afstemning om Danmarks retsforhold over for EU. 39 procent støtter en ændring, mens lidt over hver fjerde er imod.
Michael Hjøllund
JournalistI EU-partier har misbrugt den alvorlige situation om dansk deltagelse i Europol til et forsøg på at lokke Danmark ind i hele EU’s udlændinge- og straffepolitik.
Morten Messerschmidt (DF)
Europaparlamentariker
Vælgerne skal senest i begyndelsen af 2016 til folkeafstemning om det danske retsforbehold over for EU. Hvad vil du stemme, hvis afstemningen var i dag?
Jeg vil stemme ja for at få en ny ordning: 39 %
Jeg vil stemme nej og beholde retsforbeholdet i sin nuværende form: 27 %
Ved ikke: 34 %
Kilde: Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1000 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 15.-19. januar.
Mens et flertal i Folketinget i december aftalte at sende det danske retsforbehold til folkeafstemning, i håb om at få det ændret, er vælgerne langt fra sikre på, hvad de skal synes.
Det viser en meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget.
Her svarer 34 procent at vælgerne, ”ved ikke” på spørgsmålet om, hvor de ville sætte deres kryds, hvis folkeafstemningen var i dag. Lidt flere, 39 procent, svarer, at de vil stemme ja til en ny model for retssamarbejdet, mens 27 procent foretrækker at fastholde forbeholdet i sin nuværende form.