Debat

Margrete Auken: Roundup må og skal forbydes

DEBAT: Hovedingrediensen i Roundup er kræftfremkaldende, og det siger sig selv, at det skal forbydes. Danmark og EU må gå forrest og sikre miljø, natur og menneskers sundhed, skriver Margrete Auken (SF).

Foto: Europa-Parlamentet
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

En skadedyrsbekæmper fra USA fik i starten af måneden ved en domstol medhold i sin påstand om, at ukrudtsmidlet Roundup er skyld i hans kræftsygdom. Firmaet bag – kemigiganten Monsanto – skal betale den kræftramte mand en erstatning på knap 1,9 milliarder kroner.

Det her er den første af mange sager, som venter kemigiganten, og afgørelsen er fantastisk for både miljø, natur og menneskers sundhed. Den kan medvirke til det endelige dødsstød til Roundup i hele EU.

Det har de grønne i Europa-Parlamentet kæmpet for i årevis, men nu siger flere af de store EU-lande også nej tak til Roundup. Både i Frankrig og Tyskland ønsker man at afvikle brugen hurtigt. Her bør Danmark følge trop.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Roundup er nemlig verdens mest anvendte pesticid. Firmaet Monsanto – der producerer Roundup – er netop blevet fusioneret med den tyske kemikaliefabrik Bayer for 66 milliarder dollar.

Roundup forårsager kræft
Dommen understregede, hvad vi allerede ved: Hovedingrediensen i Roundup, Glyfosat, kan sandsynligvis forårsage kræft. WHO's forskningsinstitut for kræft har tidligere konkluderet dette, mens EU's fødevareenhed EFSA siger det modsatte.

Da EU sidste år stod med muligheden for at få fjernet Roundup fra markedet hurtigt, var der desværre mange lande, herunder Danmark med daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde i spidsen, der lod hensynet til industrien komme før beskyttelsen af natur og borgere. 

Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Men der er sat spørgsmålstegn ved EFSA's uvildighed med for mange industri-interesser for tæt på. Læg hertil resultaterne fra en tysk undersøgelse, hvor der blev fundet Glyfosat-rester i urinen hos 99,6 procent af 2.000 tyskere! De højeste koncentrationer fandt man hos børn, unge og landmænd.

Glyfosat er det stof, der arbejder sig ind i planten og dræber den ved roden. Mennesker får ganske vist kun lave koncentrationer, men det tyder på, at det kan skade, når det rammer både blod og modermælk.

Nu er det tid til at udfase Roundup. Ganske vist har verden gjort sig afhængig af pesticider. Men FN har vist i en rapport sidste år, at vi sagtens kan producere mad nok til hele verden uden brug af pesticider.

En halv sejr, der skal blive til en hel
Da EU sidste år stod med muligheden for at få fjernet Roundup fra markedet hurtigt, var der desværre mange lande, herunder Danmark med daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde i spidsen, der lod hensynet til industrien komme før beskyttelsen af natur og borgere. Man forlængede Glyfosat-godkendelsen med fem år. Et flertal af danskerne mente dog, at den beslutning var forkert – det viste en undersøgelse her på Altinget.

Men Kommissionen havde foreslået 15 år, så godkendelsen på fem år var mere end en halv sejr – i øvrigt havde det vist næppe været muligt for Kommissionen helt at afvise forlængelsen uden et få en kæmpe retssag på halsen.

Vi grønne foreslog derfor tre år. Men fem år går an, hvis vi hurtigt kommer i gang med at afvikle Roundup i EU og sikre, at alternativerne er klar, så vi ikke ender med en ny forlængelse.

Få nu fjernet Roundup fra hylderne
Og de 12 medlemmer af juryen i den amerikanske sag mod Monsanto har da heller ikke været i tvivl om Roundups skadelige egenskaber. De har gennemgået bunkevis af videnskabelig dokumentation på området, og i den endelige afgørelse er der ikke lagt fingre imellem.

Den beskriver Roundup som en væsentlig faktor bag kræfttilfældet og slog fast, at Monsanto har vidst om det uden at advare. Juryen mener, at der er klar dokumentation for, at kemikalievirksomheden har ageret i ond tro ved at tilbageholde vigtig information.

Denne dom, de faktuelle beviser og danskernes egen holdning burde være åbenlyse grunde til at få fjernet Roundup fra hylderne herhjemme og kæmpe kampen i Rådet om at få afviklet Roundup i hele EU.

Vi kan til en begyndelse stoppe brugen af Roundup på offentlige arealer og i private haver, hvor det ingen økonomisk betydning har. Regeringen har trods alt forbudt anvendelsen af Roundup til nedvisning af korn til menneskeføde lige før høst. Men det samme bør ske med foderkorn.

Så skal vi fortsætte udviklingen med stadig mere økologi. Og det konventionelle jordbrug skal lære at bruge mindre farlige midler end Glyfosat både til nedvisning og ukrudtsbekæmpelse.

Her må regeringen hjælpe landbruget. Det er elendig erhvervspolitik ikke at forberede erhvervet på, at det kan miste Glyfosat om mindre end fem år

Det vil betyde et sundere miljø, en mere varieret natur og fødevarer, der ikke risikerer at skade os. Samtidig er det vigtigt at vise vejen også for udviklingslandene. Jo flere OECD-lande, der begrænser eller forbyder Glyfosat, jo større er chancen for at lande uden for OECD også begynder på det. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024