Debat

MEP’ere for SF: Udnyt Danmarks EU-formandskab bedst muligt

Den kommende regering bør prioritere den grønne omstilling, implementeringen af OECD-aftalen om selskabsskatten samt en styrkelse af det europæiske demokrati, når Danmark i 2025 overtager formandskabet for EU-Rådet, skriver Kira Marie Peter-Hansen og Margrete Auken (SF).

Danmarks kommende formandskab for EU-Rådet i 2025 er en unik mulighed for at drive EU fremad og få solid indflydelse på unionens fremtid, skriver Kira Marie Peter-Hansen og Margrete Auken.
Danmarks kommende formandskab for EU-Rådet i 2025 er en unik mulighed for at drive EU fremad og få solid indflydelse på unionens fremtid, skriver Kira Marie Peter-Hansen og Margrete Auken.
Kira Marie Peter-Hansen
Margrete Auken
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark har formandskabet for EU-Rådet (regeringerne) i første halvdel af 2025. Vores lille land kommer altså til at sidde for bordenden ved alle EU-forhandlingerne.

Formandskabet er en unik mulighed for at drive EU fremad og få solid indflydelse på unionens fremtid. Den indflydelse skal vi bruge, og derfor må en ny regering løfte blikket og skitsere de danske prioriteter for vores europæiske fællesskab.

For os at se er der især fem vigtige opgaver at tage fat på for den kommende danske regering.

Vi skal levere på den grønne omstilling

Klimapolitikken har altid været et stridspunkt i EU-samarbejdet, og med en igangværende energi- og inflationskrise er det endnu sværere at finde enighed mellem landene.

Mens konservative kræfter kæmper for, at klima- og miljølovgivning sættes på pause, indtil økonomien har det bedre, er det afgørende, at Danmark går forrest med den grønne fane. Vi har ikke tid til at spilde flere klimaår og ende med en regning, der næppe kan betales.

Det første, en dansk regering bør forpligte sig på, er hurtigst muligt at implementere OECD-aftalen om en bund under selskabsskatten på 15 procent.

Kira Marie Peter-Hansen, Margrete Auken
Europaparlamentarikere (SF)

Det betyder, at vi skal sørge for, at alle sektorer og lovgivning lever op til at reducere unionens CO2-udslip, og at vi løbende hæver ambitionsniveauet, så vores klimamål er på niveau med virkelighedens krav.

Det giver ingen mening at inkludere gas og atomkraft i EU's grønne taksonomi, og der er allerede et dansk flertal for at afvise det. Danmark skal derfor gå sammen med sine allierede og sætte en stopper for Tyskland og Frankrigs forsøg på at pleje nationale særinteresser frem for klimaet.

Sæt foden ned over for Ungarn og Polen  

Vi overtager formandskabet efter Ungarn og Polen. Derfor kan vores EU-formandskab meget vel blive et demokratisk lyspunkt efter to bøvlede formandskaber.

Selvom man kan håbe, at Ungarn og Polen vil tage deres arbejde seriøst, er risikoen for stagnation i lovgivningsprocessen reel, og det stiller større krav til det danske EU-formandskab.

Vi skal derfor have et tiltrængt fokus på demokratiets tilstand. Det betyder, at vi skal kræve, at foden bliver sat ned over for Ungarn og Polen, og den nye retsstatsmekanisme tages i brug, så landene bliver straffet økonomisk, hvis de ikke leverer.

Til næste år fremlægger Kommissionen også et forslag om en demokrati-pagt, og her er det helt oplagt for Danmark at kaste sig aktivt ind i kampen for beskyttelsen af det europæiske demokrati.

Få aftalen om en bund under selskabsskatten implementeret

Vi kan selvfølgelig ikke komme uden om at prioritere økonomien, og selvom Danmark ofte har anbragt sig i en klub af usolidariske sparelande, er der masser af steder, hvor vi faktisk kan rykke noget.

Læs også

Det første, en dansk regering bør forpligte sig på, er hurtigst muligt at implementere OECD-aftalen om en bund under selskabsskatten på 15 procent.

Det er en aftale, der allerede er indgået blandt 135 lande, men som Ungarn for tiden har taget som gidsel og blokerer for i Rådet for at presse os andre til at give op på retsstaten i Ungarn.

Det smarte ved aftalen er, at ingen lande taber på at implementere den, men at de lande, der ikke gør det, risikerer at miste skatteindtægter. Tyskland, Frankrig, Holland, Italien og Spanien har allerede sagt, at de går i gang med en implementering uden om EU. Danmark kunne sagtens melde sig i koret og sætte processen i gang.

Desuden er EU ved at revidere hvidvasklovgivningen, og som en nation, der fører sig frem som regelrytter, burde det ligge lige for at tage kampen for mere gennemsigtighed og et stærkere regelsæt. Især den digitale industri som cryptovaluta, digital kunst og ejendom er det vilde vesten, og vores sanktioner mod Rusland rammer sjældent plet på grund af manglende gennemsigthed i ejerforhold. Det ville være oplagt for Danmark at kæmpe for.

Slutteligt skal en ny dansk regering tage stilling til vores indtrædelse i Bankunionen. Det skulle man egentlig have gjort allerede i slutningen af 2019, hvor en regerings-bestilt rapport viste de mange fordele ved at gå med i bankunionen. Men siden er intet sket. Det er ærgerligt, at man ikke forholder sig til verden, bare fordi det måske er lidt svært at forklare. En ny dansk regering skylder både danskerne og EU et svar på, om man vil være med.

Bidrag til en mere samlet udenrigspolitik i EU

Da Danmark havde formandskabet i 2004, bidrog vi til at sikre aftalen om Østudvidelsen. Det var en milepæl i EU-samarbejdet, og selvom det også har betydet nye vanskeligheder, viser det, hvor meget et lille medlemsland faktisk kan rykke - også på de store ting, hvis man er aktiv og god til at netværke.

Vi skal bidrage til, at EU rent faktisk bliver en vigtig udenrigspolitisk spiller, der kan finde en samlet position over for USA, Kina og Rusland. 

Kira Marie Peter-Hansen, Margrete Auken
Europaparlamentarikere (SF)

Europa og verden står over for store udfordringer, og en dansk regering skal igen vise, at vi kan og vil tage internationalt ansvar.

Derfor skal vi bidrage til, at EU rent faktisk bliver en vigtig udenrigspolitisk spiller, der kan finde en samlet position over for USA, Kina og Rusland. At vi kan stå samlet i vores sanktioner mod Rusland og vores støtte til Ukraine. At vi kan sætte foden ned over for det iranske præstestyre, når de bryder menneskerettighederne og henretter demonstranter. At vi kan forhandle samlet med Kina, Qatar og Indien om klimapolitikken, arbejdstagerrettigheder og menneskerettigheder.

Og ender Danmark med en centrum-venstre regering, kunne man passende presse på, for at EU endelig anerkender Palæstina.

Så kære kommende statsminister. Ja, listen er lang, og ansvaret er stort. Alt for mange gange er EU-politikken blevet skubbet om i påhængsvognen. Den form for uansvarlighed holder ikke, og vi glæder os til at se dig tage ansvaret på dig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

Kira Marie Peter-Hansen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (SF), MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

0:000:00