Ministeren, der skal bringe EU's asylsystem i havn: Modtagecentre er ikke på bordet

Den svenske migrationsminister, Maria Malmer Stenergard, skal i foråret stå i spidsen for EU-landenes arbejde med at få et fælles EU-migrationssystem i hus. Hun vil have mere fokus på udvisninger og aftaler med tredjelande, men modtagecentre som dem, den danske regering ønsker, er "ikke på bordet hverken i Sverige eller i EU".

Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) bliver hende, der i sidste ende skal drive forhandlingerne om migrationspagten frem i Ministerrådet til foråret.
Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) bliver hende, der i sidste ende skal drive forhandlingerne om migrationspagten frem i Ministerrådet til foråret.Foto: Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix

BRUXELLES: Det er på et afgørende tidspunkt i forhandlingerne om et fælles asyl- og migrationssystem, at Sverige overtager formandskabet for EU. Samtidig med, at migrationen til EU steg markant i 2022, haster det, hvis man vil have en aftale i hus, inden Europa-Parlamentets og EU-Kommissionens embedsperiode udløber om godt et år.

På bordet ligger det forslag til den såkaldte migrationspagt, som EU's migrationskommissær Ylva Johansson præsenterede i efteråret 2020.

Efter flere års blokering af forhandlingerne om store dele af pagten er tingene nu begyndt at røre på sig i diskussionerne.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00