Mistillid og skepsis præger social dialog på EU-plan

KRISETEGN: Der er brug for at genoplive forholdet mellem arbejdsmarkedets parter og EU-Kommissionen, lyder budskabet fra stor EU-konference om social dialog.

EU's beskæftigelseskommissær, Marianne Thyssen (t.v.), og kommissionsnæstformand for social dialog Valdis Dombrovskis (t.h.) var blandt de medlemmer af EU-Kommissionen, som var sendt i marken for at relancere samarbejdet med arbejdsmarkedets parter.
EU's beskæftigelseskommissær, Marianne Thyssen (t.v.), og kommissionsnæstformand for social dialog Valdis Dombrovskis (t.h.) var blandt de medlemmer af EU-Kommissionen, som var sendt i marken for at relancere samarbejdet med arbejdsmarkedets parter.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

Der er krisetegn i den sociale dialog, det kan vi lige så godt være ærlige om.

Jørn Neergaard Larsen
Administrerende direktør, DA

BRUXELLES: Parforholdet mellem arbejdsgivere og arbejdstagere skranter på EU-plan. År med nedgang og nedskæringer har været med til at tære på forholdet mellem dem indbyrdes. Men det har også sat skår i forholdet mellem dem og de EU-institutioner, som det er meningen, at de skal hjælpe med at formgive nye EU-regler, så de er til at håndtere for både ansatte og virksomheder i de 28 EU-lande.

Som led i den fælles parterapi indkaldte EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og ikke færre end seks af hans EU-kommissærer torsdag til det største sociale dialogmøde i nyere tid.

”Der er en følelse af, at den sociale dialog ikke lever op til sit potentiale. Hverken på EU-niveau eller i visse medlemslande. Hvad end der er grunden til dette, så er jeg mere interesseret i at se fremad og se, hvordan vi kan rette op på tingenes tilstand og forbedre dem,” lød det fra Valdis Dombrovskis, næstformand i EU-Kommissionen med ansvar for den sociale dialog.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00